Kuchnie świata

3
04 Lut: Sycąca kuchnia niemiecka

Pokutuje przekonanie, że kuchnia niemiecka to wyłącznie tłuste, ciężkie potrawy, głównie mięsne. Mimo, że nie należy ona do najbardziej wyszukanych, wbrew obiegowym opiniom obfituje w bardzo różnorodne potrawy.

1
28 Sty: Kuchnia na Wyspach Brytyjskich

Trzeba przyznać, że kuchnia angielska nie cieszy się najlepszą opinią. Niezbyt wyrafinowana, kojarzona zazwyczaj z potrawami pozbawionymi smaku oraz składnikami wątpliwej jakości, a do tego jeszcze tłusta i ciężka. Czy faktycznie tak jest? Co jadają na co dzień Brytyjczycy?

3
14 Sty: Kuchnia włoska – świeża, prosta i po prostu… pyszna!

Kuchnia włoska słynie przede wszystkim z prostoty i charakterystycznego smaku potraw. Choć kojarzona jest zazwyczaj ze spaghetti czy pizzą, na pewno nie można jej uznać za monotonną. Królują w niej zioła, warzywa, owoce morza i najlepszej jakości sery. Bogactwo i różnorodność smaków wiążą się w dużej mierze z regionem, w którym przyrządzane są potrawy.

1
07 Sty: Kuchnia francuska – sztuka na najwyższym poziomie

Kuchnia francuska w opinii krytyków uchodzi za najlepszą na świecie. To kolebka sztuki kulinarnej i prawdziwy raj dla kucharzy, którzy niezwykle dbają o jakość produktów. Choć powszechnie kojarzona ze ślimakami i żabimi udkami, kuchnia ta bogata jest w różnorodne składniki i finezyjne połączenia, tworzące wyjątkowe dania.