Kuchnie świata

1
22 Kwi: Pyszne Peru – kraj ziemniaka, ryżu i chili

Peru to niezwykle smaczna, wyrazista i różnorodna kuchnia. Odnajdziemy tu nie tylko wiele intrygujących dań, ale również wpływy orientalne i całą masę ciekawych smaków. To także tysiące odmian ziemniaków, tysiące owoców i warzyw, owoce morza, ryby i rozmaite mięsa.

2
10 Kwi: Syta kuchnia wenezuelska

Różnorodna kultura i produkty sprawiają, że kuchnia wenezuelska jest jedyna w swoim rodzaju, pełna smaku i aromatu, a przy tym bardzo sycąca. Tym, którzy lubią dobrze zjeść z pewnością przypadnie do gustu.

4
01 Kwi: Trochę tłusta, nieco kwaśna polska kuchnia

W powszechnej opinii polska kuchnia to dania tłuste, kaloryczne i niezdrowe. Oczywiście prawdą jest, że jak mało kto lubimy dania mięsne, mączne, często ociekające tłuszczem. Kuchnia polska jest jednak przede wszystkim niesamowicie smaczna i dlatego właśnie, warta grzechu!

2
25 Lut: Kulinarna przygoda na dalekiej Grenlandii

Kuchnia mroźnej Grenlandii kojarzona jest zazwyczaj z solonymi lub suszonymi rybami. Tymczasem to właśnie tutaj zjemy zupę z wieloryba czy sałatkę Cezar z wyjątkowymi ziemniakami i popijemy je piwem lub wódką na bazie wody z krystalicznie czystego lodowca.

3
04 Lut: Sycąca kuchnia niemiecka

Pokutuje przekonanie, że kuchnia niemiecka to wyłącznie tłuste, ciężkie potrawy, głównie mięsne. Mimo, że nie należy ona do najbardziej wyszukanych, wbrew obiegowym opiniom obfituje w bardzo różnorodne potrawy.

1
28 Sty: Kuchnia na Wyspach Brytyjskich

Trzeba przyznać, że kuchnia angielska nie cieszy się najlepszą opinią. Niezbyt wyrafinowana, kojarzona zazwyczaj z potrawami pozbawionymi smaku oraz składnikami wątpliwej jakości, a do tego jeszcze tłusta i ciężka. Czy faktycznie tak jest? Co jadają na co dzień Brytyjczycy?

3
14 Sty: Kuchnia włoska – świeża, prosta i po prostu… pyszna!

Kuchnia włoska słynie przede wszystkim z prostoty i charakterystycznego smaku potraw. Choć kojarzona jest zazwyczaj ze spaghetti czy pizzą, na pewno nie można jej uznać za monotonną. Królują w niej zioła, warzywa, owoce morza i najlepszej jakości sery. Bogactwo i różnorodność smaków wiążą się w dużej mierze z regionem, w którym przyrządzane są potrawy.

1
07 Sty: Kuchnia francuska – sztuka na najwyższym poziomie

Kuchnia francuska w opinii krytyków uchodzi za najlepszą na świecie. To kolebka sztuki kulinarnej i prawdziwy raj dla kucharzy, którzy niezwykle dbają o jakość produktów. Choć powszechnie kojarzona ze ślimakami i żabimi udkami, kuchnia ta bogata jest w różnorodne składniki i finezyjne połączenia, tworzące wyjątkowe dania.