Jagoda acai, jeden z najbardziej wartościowych owoców, jaki stworzyła natura, od lat zajmuje pierwsze miejsce na liście produktów okrzykniętych mianem „super foods”. Za wzrostem zainteresowania owocem stoi m.in. Oprah Winfrey. Kiedy Amerykanka po raz pierwszy wspomniała o nim na swojej stronie internetowej, USA, a następnie cały świat, oszalał na punkcie acai.

Acai lub inaczej euterpa warzywna, w przeciwieństwie do innych jagód nie rośnie na krzaku, tylko na wysokiej palmie, głównie w lasach amazońskich Ameryki Południowej. Mieszkańcy tej części świata od dawna korzystają z jej dobrodziejstw traktując ją jako sposób na niemal wszystkie dolegliwości. Pozostała część świata widzi w niej natomiast receptę na wieczną młodość i wspaniałą sylwetkę.

 

acai
Acai rosną na wysokich palmach amazońskie puszczy

 

Dojrzałe owoce acai przybierają ciemnopurpurową barwę i z wyglądu przypominają nieco borówkę amerykańską. Rosną na jednej z najbardziej żyznych gleb świata i to między innymi temu właśnie zawdzięczają bogactwo odżywczych składników.

W miąższu jagód acai znajdziemy ogromną dawkę antyoksydantów, fitosteroli, a także jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3, omega-6 i omega-9. Owoce zawierają także witaminy A i C oraz szereg witamin z grupy B (B1, B2, B3). Poza tym, jagody acai stanowią bogate źródło błonnika oraz minerałów, takich jak potas, żelazo, fosfor i wapń.

 

Jak smakuje jagoda acai?

Opisując smak owocu acai, zazwyczaj mówi się o połączeniu dojrzałej jeżyny lub jagody z kawałkiem czekolady. Smak czekolady jest prawdopodobnie efektem obecności polifenoli  w owocach. Jednocześnie wyczuwalna jest orzeźwiająca, nieco tropikalna, ale i gorzka nuta.

 

Spożycie acai różni się w zależności od rejonu świata. W Brazylii popularna jest Acai na tigela – mrożony mus z acai z syropem z guarany posypany granolą lub muesli, podawany jako koktajl w szklance lub w misce, zwykle z bananami lub innymi owocami. W Europie natomiast króluje sok z acai.

 

Acai na tigela
Brazylia słynie z Acai na tigela

 

Dlaczego warto pić sok z acai?

Sok z acai zawiera kilkanaście różnych związków z grupy polifenoli,. Napój, podobnie jak jagody, dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin.

Po przekąski, koktajle i posiłki, przygotowane na bazie jagód acai, powinny sięgnąć zwłaszcza osoby, które są aktywne fizycznie. Te cenne owoce wspaniale wspomagają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym.

Jagoda acai znakomicie orzeźwia, a jej czekoladowa nuta, wyczuwalna zwłaszcza
w koktajlach na bazie mleka, sprawia, że stają się one wyjątkowo smaczne. Dobrze komponuje się również z truskawkami, bananami czy mango. Poniżej znajdziecie dwa proste przepisy, które pozwolą Wam wykorzystać sok z acai w swoich kulinarnych zmaganiach!

 

Koktajl z sokiem z acai

Do przygotowania koktajlu potrzebujemy następujących składników:

3 łyżki soku z jagód acai,
2 owoce kiwi,
1 mango,
łyżeczka siemienia lnianego,
1 szklankę wyciśniętego soku pomarańczowego.

Zblendować wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

 

jagody acai
Acai dobrze komponuje się z bananami czy mlekiem

 

Placki z jagodami acai

3 jaja,

4 łyżki serka homogenizowanego,

1 małe jabłko,

1,5 szklanki mąki orkiszowej,

3 łyżki suszonych jagód acai,

łyżka miodu,

starta skórka z pomarańczy.

Obrane jabłko zetrzeć na grubej tarce. Białka ubić na pianę. W miseczce wymieszać mąkę, serek homogenizowany i żółtka. Dodać miód i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Na koniec dołączyć starte jabłko, suszone jagody acai i skórkę z pomarańczy. Smażyć z każdej strony po około 3 minuty.


Zdjęcia:
https://foter.com/fff/photo/32917609654/bf619d7c25/

https://unsplash.com/photos/qEap9BYThK4

https://foter.com/search/instant/?q=acai&page=6

2