Pesto to przeważnie zielona pasta pochodząca z Włoch. Swój kolor zawdzięcza bazylii, z której początkowo było wytwarzane. Występuje jednak również w innych wersjach kolorystycznych. Ostatnimi czasy coraz większą popularnością cieszy się również czerwone pesto sycylijskie.

Pesto jest świetnym dodatkiem do makaronów, ale sprawdzi się również jako składnik sałatek, dodane do piersi z kurczaka, albo położone bezpośrednio na kromkę chleba.

Składniki:

– 120 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy z oleju,
– 20g parmezanu,
– 30 g orzechów nerkowca lub migdałów,
– 30 g orzechów włoskich,
– 10g słonecznika,
– garść świeżej natki pietruszki,
– 2 ząbki czosnku,
– 2 łyżki Mikstury Olei Hepa,
– przyprawy: pieprz świeżo mielony, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli.

Przygotowanie:

Pomidory, orzechy, słonecznik, pietruszkę, czosnek, parmezan i przyprawy umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy powoli dolewając miksturę oleji, aż do osiągnięcia właściwej dla nas konsystencji. 

5