Granat zwany także „owocem życia” doceniany był już w starożytności. Dzięki swym niezwykłym właściwościom odżywczym może mieć niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm. A ponieważ lista zalet jest bardzo długa, zdecydowanie warto uwzględnić go w naszym codziennym menu.

granat
Warto owoc granatu włączyć do naszej diety

 

 

Owoc granatu zawiera witaminy C i E oraz związki mineralne jak potas, magnez i fosfor. To znakomity owoc dla ludzi pracujących umysłowo i narażonych na duży stres, ale także dla sportowców – może bowiem poprawić naszą wydolność fizyczną. Czerwone owoce są  ponadto używane jako afrodyzjak oraz uznawane za symbol płodności.

 

Jaki granat wybrać?

Kupując granaty, zwróćmy uwagę na skórkę. Nie może mieć plam i być zbyt twarda, bo owoc może okazać się mało soczysty.

Sercem granatu są jednak mocno czerwone, pyszne ziarna znajdujące się w środku. Jak jednak dostać się do nich tak, aby w żaden sposób się nie poplamić? Wbrew pozorom, nie jest to takie trudne!

Najpierw należy odciąć wierzchnią część tzw. koronę, a potem pokroić na ćwiartki. Następnie włożyć do naczynia z wodą na dziesięć minut. Po tym czasie skórka zmięknie, a ćwiartki łatwo podzielimy na mniejsze kawałki. Nasiona powinny opaść na dno, a łupiny wypłynąć na wierzch. Łupiny wyrzucamy, a nasiona odcedzamy. Gotowe!

owoc granatu
Wydobycie nasion granatu wcale nie musi być trudne

 

Owoce granatu doskonale nadają się także na dekorację deserów, ciast czy jako dodatek do potraw.

 

 

granat
Nasiona granatu doskonale nadają się na dekorację deserów

 

 

Sałatka z awokado, pieczonych batatów i granatu

– 1 owoc granatu,

–  batat,

– 1 awokado,

– 100 g rukoli,

– garść orzechów nerkowca,

– sól, pieprz, łyżka oliwy, szczypta płatków chili i gałązka rozmarynu.

Do sosu potrzebujemy:

– 1 łyżkę musztardy,

– 2 łyżeczki Miodu Manuka

– 1 łyżkę oliwy z oliwek,

– 1 łyżkę soku z cytryny

– łyżkę octu winnego.

Bataty obrać, pokroić, doprawić sól, pieprzem, chili i rozmarynem, następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około pół godziny. Wyłuskać owoce granatu, awokado obrać i pokroić w kostkę. Dodać rukolę, upieczone bataty i orzechy. Składniki sosu mieszamy. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

 

Sok z granatu – wygodne i zdrowe rozwiązanie

 

Dobroczynne witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte są również w przetworach z granatu jak galaretki, dżemy, syropy, wina czy sok.

Sok z granatu
Sok z granatu – wygodna i smaczna forma przyswajania owocu

 

Sok z granatu ma słodko-kwaśny, orzeźwiający smak, dlatego doskonale ugasi nasze pragnienie. Można go z powodzeniem pić jako dodatek do dań czy dodawać do koktajli. Ze względu na wyczuwalną, nieco cierpką nutę, warto łączyć go z innymi owocami.

Zalecane jest spożywanie ok. 150 ml soku dziennie!

 

Odmładzający koktajl z sokiem z granatu

– 1 gruszka,

– 1 jabłko,

– 20 truskawek,

– 1 pomarańcza,

– 3 łyżki soku z granatu,

– 1 limonka,

– 2 łyżki Miodu Manuka,

– 1 i ½ szklanki wody mineralnej.

 

Obrać gruszkę jabłko i pomarańczę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć owoce do blendera, dodać truskawki, sok z limonki, sok z granatu i miód, a na koniec wodę mineralną. Wszystkie owoce zmiksować na gładki mus.

 

Zdjęcia:

  1. https://pixabay.com/pl/granat-owoc%C3%B3w-granaty-nasion-1028703/
  2. https://foter.com/fff/photo/5147248673/d12de4b3de/
  3. https://pixabay.com/pl/sylwester-krem-deser-menu-granat-1935151/
  4. https://pixabay.com/pl/sok-owocowy-pi%C4%87-sok-pragnienie-1128412/

 

 

6