Trzeba przyznać, że kuchnia angielska nie cieszy się najlepszą opinią. Niezbyt wyrafinowana, kojarzona zazwyczaj z potrawami pozbawionymi smaku oraz składnikami wątpliwej jakości, a do tego jeszcze tłusta i ciężka. Czy faktycznie tak jest? Co jadają na co dzień Brytyjczycy?

Przede wszystkim to kuchnia skromna w prawdziwe regionalne dania. Istnieje zaledwie kilka potraw, których przepisy są naprawdę angielskie. Słynie z dość ciężkich i sycących, smażonych mięs, pieczeni, chleba tostowego, jajek oraz ziemniaków, najczęściej w postaci frytek.

Ostatnimi czasy próbuje jednak zrywać ze swoim dotychczasowym wizerunkiem i udaje jej się zaskoczyć nawet największych smakoszy nowymi rozwiązaniami, stosowanymi oczywiście w poszanowaniu starych receptur.

Popularne jest dla niej łączenie produktów słodkich z wytrawnymi. Przykładem tego są nie tylko rozmaite sosy owocowe podawane do dań obiadowych, ale i wołowina w cieście naleśnikowym czy angielskie muffiny podawane z dżemem, owocami, słodkim serkiem, szpinakiem, jajkiem oraz szynką.

I dziwnie i smacznie

Za tradycyjną i najbardziej znaną potrawę angielską uznawane jest oczywiście angielskie śniadanie. English breakfast to zazwyczaj smażony bekon, smażona kiełbasa, grillowane pieczarki lub pomidory, jaja sadzone, fasolka po bretońsku oraz hash browns lub tosty. Zdecydowanie bardziej przypomina obiad niż śniadanie.

angielskie śniadanie
Angielskie śniadanie przypomina raczej obiad

Śniadania takie nie są jedzone oczywiście na co dzień, częściej zastępują je tosty z dżemem, marmoladą lub masłem orzechowym.

Następną wątpliwą podstawą kuchni brytyjskiej jest też fish and chips, czyli panierowana ryba z frytkami skropiona octem.

Fish and chips
Fish and chips

Ale już doskonale znany cheddar, rdzennie angielski ser, wytwarzany z krowiego mleka, ostry, lekko orzechowy, stanowi doskonały, a przede wszystkim pyszny dodatek do wielu dań i przekąsek.

Brytyjczycy to znani miłośnicy herbaty, która przyrządzana jest tutaj z odrobiną mleka. Nie unikają jednak kawy, Anglików pije ją przed pójściem do pracy, zazwyczaj do śniadania.  

Brytyjczycy nadal chętnie pijają herbatę

Słynna na całym świecie szkocka whisky to coś więcej niż alkohol, to styl życia, narodowa duma i szmat brytyjskiej historii. Często dodaje się ją do potraw, jednak przede wszystkim pije, powoli bez żadnych dodatków i zdecydowanie w dobrym towarzystwie.

Brytyjczycy kochają mięso

Kuchnia angielska kojarzona jest z niewielką ilością przypraw i dość mdłym smakiem, jednak posiada swoje dość charakterystyczne dania. W Anglii popularne są wszelkiego rodzaju mięsa, które pojawiają się na stołach zwłaszcza w niedzielę. Tzw. sunday roast to zazwyczaj pieczeń jagnięca lub wołowa podawana w sosie z zapiekanymi lub gotowanymi ziemniakami.

Ponieważ Wielka Brytania przez lata słynęła z hodowli bardzo dobrej jakościowo wołowiny, soczysty stek z grilla lub z patelni to także jej specjalność. Ciekawy, typowo brytyjski produkt dodawany do steków, ale także marynat mięsnych to marmite, uboczny produkt warzenia piwa. Ma konsystencję marmolady i mieszkańcy wysp używają go także do smarowania chleba.

Jednym z najpopularniejszych dań w Anglii jest kociołek Lancashire. Bazuje na jagnięcinie, która kiedyś była zastępowana karkami baranimi. Do mięsa dodaje się cebulę, marchew, rzepę i ziemniaki, a następnie wszystko razem długo, długo dusi.

Smaczne, proste dania obiadowe to np. shepred’s pie – ziemniaczana zapiekanka pasterska czy cornish pasty, zapiekany pieróg nadziewany mięsem, ziemniakami i cebulą.

Pyszne desery

Najsmaczniejsze są jednak angielskie desery. Apple piepodawany na ciepło placek jabłkowy z lodami waniliowymi albo ciepłym sosem custard. Triffle, biszkoptowe ciasto z galaretką, owocami lub serem. Crumble czyli owoce leśne pod kruszonką. A przede wszystkim puddingi,ciasta czekoladowe z miękkim środkiem, podawane z gorącymi sosami…

Apple pie – placek z jabłkami na ciepło

Kuchnia brytyjska może być dla wielu kontrowersyjna, dziwna, czasem niesmaczna, ale z pewnością nie jest nijaka. Tutejsi mieszkańcy mają swoje tradycje, które warto zgłębić, zanim wyrobimy sobie o niej własne zdanie.

Aby bliżej poznać tę specyficzną kuchnię, prezentujemy przepis na zapiekankę pasterską.

  • 500g mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • olej,
  • 2 marchewki,
  • pół szklanki mrożonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól, pieprz,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 50 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa.

Ziemniaki obierać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć. Dodać marchew startą na tarce, groszek, koncentrat pomidorowy rozprowadzony w szklance wody, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić wszystko ok 10 min, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki odcedzić, dodać mleko, gałkę muszkatołową, utłuc na gładkie puree i wyłożyć na warstwę mięsa.

Zapiekać ok 3545 min w 180 °C , ostatnie 5 min z funkcją grilla by wierzch ziemniaków się zarumienił.

Zdjęcia:

  • https://pixabay.com/pl/angielskie-%C5%9Bniadanie-jedzenie-bekon-2053889/
  • https://pixabay.com/pl/zielona-herbata-gor%C4%85cy-zdrowe-2356764/
  • https://foter.com/photo2/fish-and-chips-13/
  • https://foter.com/fff/photo/349899673/65cf05b07b/
2