Kuchnia śródziemnomorska w najlepszym wydaniu

Kuchnia śródziemnomorska to niesamowita kombinacja tradycji kulinarnych 21 krajów basenu Morza Śródziemnego – o nudzie czy monotonii absolutnie nie ma tutaj mowy. Wręcz przeciwnie, włoskie, hiszpańskie czy greckie potrawy za każdym razem zaskakują bogactwem smaków, zapachów oraz nietypowymi połączeniami składników.

kuchnia śródziemnomorska
W kuchni śródziemnomorskiej znajdziemy dużo ryb i owoców morza

 

Sekrety potraw śródziemnomorskich

Na smak kuchni śródziemnomorskiej niewątpliwie wpływa położenie geograficzne oraz klimat. Tereny leżące nad Morzem Śródziemnym charakteryzuje słoneczna, ciepła aura i żyzna gleba. Prawdopodobnie nigdzie na świecie nie znajdziemy tylu świeżych warzyw, owoców i ziół, co właśnie tutaj!

Podstawą tej kuchni od zawsze były również ryby i owoce morza. Mimo iż ilość ryb w Morzu Śródziemnym w ostatnich latach uległa znacznemu zmniejszeniu, nadal są one częstym składnikiem zup, past czy przekąsek. Najczęściej spożywane ryby to: sola, flądra, anchois, czasem miecznik czy żabnica.

Wśród mięs króluje mięso jagnięce, mięso z królika lub drób. Popularna jest także wieprzowina, a niezwykle rzadko spożywa się tu wołowinę. Kuchnia śródziemnomorska nie może oczywiście obyć się również bez oliwy z oliwek.

Pomimo wielu wspólnych elementów, każdy region basenu Morza Śródziemnomorskiego ma swoją specyfikę, na którą wpływ ma kultura oraz historia poszczególnych krajów.

 

 

Kuchnia południowo-europejska

Niezwykle ważnym elementem w tradycjach kuchni południowo-europejskiej jest wino. Stosowane jest zarówno jako trunek, jak i aromatyczny dodatek do wielu dań.

Najczęściej używane składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia czy orzeszki piniowe. Ze zbóż jedzone są tu natomiast pasty, ryż i chleb.

wino
W kuchni południowo-europejskiej niezwykle ważne jest wino

 

Kuchnia wschodnio-śródziemnomorska

Królują w niej jogurty i sery (feta, halumi, labneh). Ze zbóż najczęściej spożywany jest ryż oraz chlebki typu pita czy lavash, a także kasza bulgur. Popularne składniki dań to: sumak, granaty, orzechy, ciecierzyca (hummus, falafel), cytryny, natka pietruszki, mięta.  Chętnie jada się tutaj również jagnięcinę, baraninę i drób, najczęściej grillowany, w formie kebabów lub gyrosów.

mięso grillowane
Mięso najczęściej grillowane

 

Kuchnia północno-afrykańska

Najbardziej aromatyczna i zdecydowanie najostrzejsza kuchnia. Chętnie używa się tutaj kuminu, kolendry, szafranu, cynamonu, goździków, chilli czy czosnku. Słodyczy potrawom dodają suszone owoce, jak rodzynki, daktyle i morele. Królują tu kasze typu kuskus czy bulgur, podawane w towarzystwie gęstych gulaszy i dań opartych na jagnięcinie i baraninie.

Typowymi potrawami tego regionu są tadżin czy harira – zawiesista zupa z baraniny, soczewicy, pomidorów, cebuli, czosnku i świeżych ziół. Charakterystycznym produktem są także kiszone cytryny.

 

dieta śródziemnomorska
Aromatycznie i ostro

 

Kuchnia śródziemnomorska a zdrowie

Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich uwielbiają ryby. W nich znajdziemy zbawienne dla serca kwasy tłuszczowe omega-3 i -6, a w dodawanych do dań warzywach – niezbędne minerały, takie jak żelazo, fosfor, jod, potas czy magnez.

W kuchni śródziemnomorskiej mięso je się sporadycznie, a dania zawierają głównie białka roślinne. Są to zatem nie tylko smaczne i zdrowe, ale jednocześnie bardzo lekkie potrawy. Nic dziwnego, że znajduje coraz więcej zwolenników, a specjaliści zachęcają do zainteresowania się dietą śródziemnomorską.

Dodatkowym atutem tej kuchni jest możliwość popróbowania tradycyjnych potraw regionu bez konieczności dalekich podróży. Bez trudu znajdziemy w sklepie składniki, z których dania kuchni śródziemnomorskiej przygotujemy sami.

 

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

To może na początek pyszne czerwone pesto? Doskonale sprawdzi się nie tylko jako składnik dania głównego, ale i lekkich przekąsek. Potrzebujemy:

  • 1 (280g) słoik suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 80 g prażonych orzechów nerkowca i orzechów włoskich,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • około 80 ml oleju z zalewy pomidorów suszonych,
  • sól do smaku,
  • 1 ostra papryczka.

Do dzieła!

 

czerwone pesto
Czerwone pesto, szybkie i pyszne!

 

Orzechy prażymy na suchej patelni, pomidory wyjmujemy z zalewy, a czosnek obieramy z łupin. Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy ser, papryczkę i olej. Następnie miksujemy na jednolitą masę. Czerwone pesto z suszonych pomidorów przekładamy do słoiczka, zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki. Smacznego!

 

 

Zdjęcia:

  1. https://pixabay.com/pl/%C5%BCywno%C5%9Bci-posi%C5%82ek-epikurejczyk-p%C5%82yta-3319233/
  2. https://pixabay.com/pl/bia%C5%82e-wino-wino-czerwone-wina-848268/
  3. ttps://pixabay.com/pl/snish-kebab-mięso-mangal-szaszłyki-3656338/
  4. https://pixabay.com/pl/przyprawy-orientalne-zapach-bazar-1715191/
  5. https://pixabay.com/pl/pesto-pomidory-je%C5%9B%C4%87-%C5%BCywno%C5%9Bci-1776673/
6