mikstura olei alero
Dobrze wygląda i smakuje!

Hummus wywodzi się z Egiptu i Lewantu. Jest to pasta, która powstaje z ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Chociaż przeważnie jadana jest przez wegan i wegetarian, na pewno przypadnie do gustu niejednemu mięsożercy!

hummus
Hummus sprawdzi się jako przekąska

Jak przygotować dobry hummus?

Składniki:

– 1 puszka ok. 400 g ciecierzycy
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 5 łyżek pasty sezamowej tahini
– 1 łyżeczka mielonego kuminu
– sól i pieprz
– 1 łyżka mikstury Alero

hummus z miksturą olei alero

Odsączoną ciecierzycę umieścić w blenderze i zmiksować na pastę wraz z sokiem z cytryny, czosnkiem, pastą tahini, solą, pieprzem, kuminem i miksturą olei.

Smacznego!

4