Sylwester tuż tuż. Warto pomyśleć nie tylko o sylwestrowej kreacji, ale także oryginalnym i smacznym menu. Co przygotować, abyśmy nie zgłodnieli i mieli energię na zabawę do późnej nocy? O czym pamiętać, by następnego nie cierpieć? W końcu jaki Sylwester, taki cały rok.

 

nowy rok
Jaki sylwester, taki cały rok

Postawmy na przekąski typu finger food

Dania, które podamy na sylwestrowy stół powinny być przede wszystkim lekkie, smaczne i wygodne podczas jedzenia. Idealnym rozwiązaniem będą tzw. finger food, czyli drobne przekąski na jeden lub dwa kęsy. Wybierzmy takie, które zachwycą nie tylko kształtem, smakiem, ale przede wszystkim różnorodnością.

 

finger food
Postawmy na drobne przekąski typu finger food

 

Im bardziej kolorowo, tym lepiej! Pamiętajmy jednak, by przekąski przygotować wcześniej i ustawić je na stole przed pojawieniem się gości. Przygotowanie może być dość pracochłonne, dlatego zawsze możemy podzielić się pracą ze znajomymi.

Jednym z rozwiązań mogą być wszelkiego typu koreczki. Na wykałaczkę możemy nadziać prawie wszystko. Począwszy od warzyw i owoców, przez mięsa i sery, a nawet pieczywo. Warto łączyć ze sobą smaki, które, nie tylko będą się wzajemnie uzupełniały, ale także kontrastowały ze sobą. Puśćmy wodze fantazji, łączmy sery z owocami, mięsa z warzywami, spróbujmy zaskoczyć!

 

koreczki
Na wykałaczkę możemy nadziać prawie wszystko

 

Dobrym pomysłem mogą być także fantazyjne roladki. Tutaj również wybór jest nieograniczony. Możemy sięgnąć po cukinię, bakłażana, łososia, wszelkiego typu tortille i zabawić się, łącząc je z najróżniejszymi nadzieniami, np. serowym, pomidorowym, paprykowym, orzechowym itp. Jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia.

Idealnie na przekąski sprawdza się ciasto francuskie. Można łączyć je z dowolnymi dodatkami – szpinakiem, suszonymi pomidorami, kurczakiem, serem czy owocami. Tego typu dania możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Przekąski mogą przybrać także formę tartinek, mini zapiekanek, chipsów warzywnych czy owocowych itp.

Nie zapominajmy o sałatkach. Sprawdzą się nie tylko te warzywne, ale i orzeźwiające sałatki owocowe.

 

Koniecznie coś ciepłego

Warto pamiętać o daniach ciepłych, które po kilku godzinach zabawy na pewno nas wzmocnią, rozgrzeją i dodadzą nowej, niezbędnej tej nocy energii. Dobrze takie potrawy przygotować dzień wcześniej i w odpowiednim momencie tylko je podgrzać. Najlepiej sprawdzą się tu dania jednogarnkowe, jak choćby wszelkiego rodzaju zupy, gulasze czy zapiekanki.

 

danie jednogarnkowe
Koniecznie coś ciepłego – najlepiej danie jednogarnkowe

 

Na koniec kilka niezwykle cennych rad

  1. Lepiej unikać pieczywa, zrezygnujmy także z potraw wzdymających jak bigos, kapusta, warzywa strączkowe czy cebula. Dobrze zrezygnować też z ciast – mają sporo tłuszczu i prostych węglowodanów.
  2. Pamiętajmy, że im bardziej naturalne i mniej przetworzone będą nasze mini przekąski, tym goście dłużej będą cieszyć się siłą i energią oraz będą lepiej się czuli następnego dnia.
  3. Alkohol powoduje spadek poziomu cukru w organizmie oraz wzmaga apetyt. Starajmy się jeść często, lekko i małe porcje.
  4. Najważniejszą kwestią jest jednak nawadnianie organizmu. Alkohol dość skutecznie odwadnia, a im mniej wody w organizmie, tym większy ból głowy następnego dnia. Pijmy wodę przed i w czasie spożywania alkoholu oraz przed pójściem spać.
  5. Nie pijmy trunków na pusty żołądek. Zanim sięgniemy po drinki czy szampana, warto coś najpierw przekąsić. Nie jedzmy także tuż przed snem.
  6. Unikajmy ostrych potraw. Podczas trawienia alkoholu, żołądek produkuje trujący aldehyd octowy, substancję mogącą powodować ból brzucha i nudności. Jedzenie pikantnych potraw może takie dolegliwości tylko zwiększyć.
  7. Pamiętajmy też, by nie zaczynać od mocnych alkoholi, od słabszych do mocniejszych, tylko w tej kolejności. Jeśli planujemy coś więcej niż noworoczny toast, najlepiej wcześniej zaplanować ilość i rodzaj trunków.

Idealnie na sylwestrowe szaleństwa proponujemy pochodzącą z Karaibów pina coladę. Przyrządza się ją z białego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego.

Składniki:

– 30 ml białego rumu,

– 30 ml słodkiej śmietanki kokosowej,

– 90 ml soku ananasowego,

– kruszony lód,

Drink tradycyjnie podawany jest z lodem i plastrem cytryny oraz ananasa, czasem w wydrążonym ananasie.

Na sylwestrową przekąskę podajemy przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. Są nie tylko szybkie i proste, ale jednocześnie smaczne i efektowne.

 

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

– 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),

– 4 czubate łyżki przecieru pomidorowego,

– 1 łyżka brązowego cukru,

– 1 czubata łyżka majonezu,

–  łyżeczka bazylii,

– 1 łyżeczka oregano,

– 1 ząbek czosnku,

– szczypta soli i pieprzu,

– kilkanaście cienkich plasterków szynki,

– kilkanaście cienkich plasterków sera żółtego.

Przecier pomidorowy, cukier, majonez, bazylię, oregano, przetarty przez praskę czosnek, pieprz i sól wymieszać razem na jednolity sos.

Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Ułożyć na nim najpierw plasterki sera, a potem plasterki szynki. Całość złapać za dłuższy brzeg i zrolować. Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5–2 cm.

Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż się zarumienią.

Szampańskiej zabawy!

 


Zdjęcia:

https://pixabay.com/pl/program-fireworks-rakieta-3816694/

https://pixabay.com/pl/przek%C4%85ski-%C5%BCywno%C5%9Bci-fingerfood-palec-792010/

https://pixabay.com/pl/przek%C4%85ska-jedzenie-przystawka-652003/

https://pixabay.com/pl/zupa-pomidorowa-pomidor-zupa-sos-482403/

0