Palma kokosowa nazywana jest drzewem życia, a nasi przodkowie od wieków wykorzystywali jej atuty w walce z różnymi dolegliwościami. Jej owoce, orzechy kokosowe, uznawane są za jedne z najbardziej cennych orzechów świata. Możemy je wykorzystywać na wiele różnych sposobów.

Z kokosu uzyskamy:

  • miąższ,
  • sok w postaci mleka kokosowego lub wody kokosowej
  • olej kokosowy.

Miąższ kokosowy jest mięsisty i ma niezwykle czysty, biały kolor. Po jego wysuszeniu uzyskujemy koprę, która składa się głównie z tłuszczu, zawiera też cukier, białko oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Są one jednak dużo łatwiej przyswajalne niż te zawarte, na przykład, w mięsie.

 

Miąższ kokosowy
Miąższ kokosowy jest mięsisty i ma biały kolor

 

Woda kokosowa ze względu na swoje właściwości, idealnie nadaje się natomiast m.in. do nawodnienia organizmu i uzupełnienia substancji mineralnych i odżywczych. Zawiera ich więcej niż większość napojów izotonicznych używanych przez sportowców.

Mleko kokosowe w ponad 90% składa się z wody. Poza tym zawiera wapń, magnez, kwas fosfor, żelazo, potas i inne składniki odżywcze takie jak błonnik, cukier, białko, sole mineralne i witaminy.

 

Olej kokosowy

Pomimo, że olej kokosowy jest dość kaloryczny, to jest to tłuszcz, który nie przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej. Jest szybko zamieniany w energię, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi. Spożywanie oleju kokosowego daje uczucie sytości, przez co łatwiej powstrzymać się przed podjadaniem pomiędzy posiłkami.

Na rynku znajdziemy dwa rodzaje oleju kokosowego. Jeden z nich to olej rafinowany czyli poddawany wysokiej temperaturze, dzięki czemu ma dłuższą datę przydatności do spożycia, jest bardziej przezroczysty i posiada wyższą temperaturę palenia. Olej nierafinowany ma z kolei charakterystyczny smak i aromat oraz jest zdecydowanie bardzie bogaty w składniki odżywcze.

 

Kokos
Kokos skutecznie pomaga w odchudzaniu

 

Doskonały przyjaciel w kuchni

Olej kokosowy idealnie nadaje się do smażenia lub pieczenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nada potrawom orientalny charakter. Przechowywany w temperaturze pokojowej, przypomina konsystencją masło i doskonale nadaje się do smarowania pieczywa.

 

Olej kokosowy
Olej kokosowy ma konsystencje masła

 

Miąższ kokosa można zjeść od razu po rozłupaniu orzecha albo przyrządzić na jego bazie smaczne desery. Świeżo starty, z dodatkiem gorącego mleka lub wody może być bazą do mas i kremów.

Przed ostateczną decyzją o zakupie kokosa należy nim potrząsnąć. Jeśli usłyszymy chlupotanie, orzech jest świeży i tylko wtedy warto go kupić. W przeciwnym razie, kokos jest suchy i praktycznie niejadalny. Zanim rozłupiemy kokosa, najlepiej zrobić dziurkę korkociągiem lub ostrym nożem i odlać wodę.

 

Czas na przepis!

Wydobywane z kokosa mleczko kokosowe to idealna baza wielu zup i sosów. Na chłodne dni proponujemy pyszną i rozgrzewającą zupę z dyni.

 

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym doskonale rozgrzeje w chłodne dni

 

Potrzebujemy:

– 1 kg dyni,

– 2 ząbki czosnku,

– 1 cebulę,

– papryczkę chili,

– nieduży korzeń imbiru,

– 600 ml mleczka kokosowego,

– 50 g prażonych orzechów ziemne

– 1 łyżkę oleju kokosowego,

– limonkę,

– 1 łyżkę syropu z agawy,

– 3 łyżki sosu sojowego,

– świeżą kolendrę,

– sól,

olej rzepakowy.

 

Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sosem sojowym i olejem. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C piec przez około 40–45 minut.

W garnku rozgrzać olej kokosowy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Kawałek imbiru obrać i zetrzeć na drobnej tarce i dodać do garnka. Gdy warzywa się podsmażą, zdjąć garnek z ognia. Dodać upieczoną dynię i mleczko kokosowe.

Zupę doprawić syropem z agawy, sokiem z limonki i solą. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z orzechami rozdrobnionymi w moździerzu, listkami kolendry, syropem z agawy i limonką.

 

Wszechstronny, naturalny kosmetyk

Olej kokosowy to sprawdzony przyjaciel urody, od lat powszechnie uznawany w kosmetyce. Dokładnie ten sam olej, na którym smażymy, może bowiem posłużyć jako cudowny i naturalny kosmetyk. Jest to niezwykle wdzięczny produkt, na bazie którego możemy samemu przygotować kosmetyki w zaciszu własnego domu.

 

Olej kokosowy
Olej kokosowy od dawna wykorzystywany jest w kosmetyce i pielęgnacji

 

Intensywne działanie nawilżające sprawia, że można nim odżywić nie tylko ręce, ale i całą skórę. Olej dobrze się wchłania i pozostawia po sobie przyjemny, subtelny zapach. Można stosować go zamiast odżywki na suche lub łamliwe włosy. Wnikając w głąb włosa, olej kokosowy nawilży go i odżywi. Doskonale sprawdzi się także w demakijażu twarzy lub jako podstawa peelingów oczyszczających.

Olej kokosowy w naturalny sposób pozwoli nam też wybielić zęby czy stworzyć skuteczny antyperspirant. Z powodzeniem może zastąpić także kosmetyki stosowane u najmłodszych. Ze względu na swoje właściwości, olej kokosowy doskonale nadaje się np. do pielęgnacji pupki niemowlaka, szczególnie narażonej na odparzenia czy wysypki.

 

kosmetyki stosowane u najmłodszych
Z powodzeniem może zastąpić kosmetyki stosowane u najmłodszych

 


Zdjęcia:

https://pixabay.com/pl/kokos-kokosy-egzotyczny-s%C5%82odki-60395/

https://pixabay.com/pl/odchudzanie-waga-zdrowie-styl-%C5%BCycia-2728331

https://pixabay.com/pl/olej-kokosowy-na-kopy%C5%9B%C4%87-2090576/

https://pixabay.com/pl/zupa-dynia-kokos-zupa-dyniowa-1787997/

https://pixabay.com/pl/ulg%C4%85-ropy-naftowej-orzech-kokosowy-2794477/

https://pixabay.com/pl/niemowl%C4%99-st%C3%B3pki-dziecko-556931/

1