Magnez

Magnez – do czego jest potrzebny w organizmie?

MagnezMagnez jest składnikiem mineralnym odgrywającym kluczową rolę w organizmie człowieka. Jest niezbędny w przebiegu ponad 300 reakcji enzymatycznych takich jak synteza białek, tłuszczów, kwasów nukleinowych i węglowodanów. Spectrum działania magnezu jest bardzo szerokie i ciężko wymienić jego wszystkie zalety, dlatego poniżej przedstawione zostały najważniejsze z nich.

Niedobór magnezu może prowadzić do powstania uczucia zmęczenia i znużenia, przez co mamy mniej sił i energii. Odpowiednia podaż tego pierwiastka z dietą jest istotna – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Magnez pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej w organizmie. Elektrolity to substancje rozpuszczające się w płynach ustrojowych. Są ważne dla całego organizmu, a szczególnie dla układu nerwowego i mięśniowego. Odpowiadają za skurcze i rozkurcze mięśni, również mięśnia sercowego, pośrednio odpowiadając za pompowanie krwi i dostarczanie tlenu do wszystkich komórek. Upały, wzmożony wysiłek fizyczny mogą prowadzić do niedoboru elektrolitów. Intensywny trening czy wysokie temperatury powodują wzmożone pocenie, które prowadzi do utraty elektrolitów. Niedobór elektrolitów może spowodować skurcze mięśni, obrzęk nóg, a nawet prowadzić do poważniejszych konsekwencji, jak zaburzenia pracy serca, paraliż, omdlenia. Najważniejszymi elektrolitami są potas, wapń, sód i magnez. Stwierdzono również, że magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni.

Magnez, podobnie jak wapń, pomaga również w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego, czyli ogółu reakcji zachodzących w organizmie, które prowadzą do pozyskania, wykorzystania i zmagazynowania energii ze składników pokarmowych.
Białko pełni w organizmie wiele funkcji, budulcową, transportową, magazynową, przyczynia się do utrzymania i wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, a to tylko niektóre z nich. Zauważono jednak korelacje między białkiem, a magnezem. Magnez jest niezbędnym kofaktorem enzymów zaangażowanych w syntezę białka. Synteza białek jest wrażliwa na zubożenie magnezu. Oznacza to, że niedobory magnezu mogą prowadzić do zaburzeń syntezy białka.

Magnez pomaga również w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Do podstawowych funkcji psychologicznych zaliczmy koncentrację, umiejętność uczenia się, pamięć i rozumowanie.

Kości pełnią w organizmie bardzo ważną rolę. Chronią narządy wewnętrzne, jako bierny narząd ruchu wspierają mięśnie, mają działanie pośrednio krwiotwórcze. Około 50-60% magnezu obecnego w organizmie (w przybliżeniu 25 gramów) magazynowane jest w zębach i kościach. Stwierdzono więc, że magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

Magnez odgrywa także rolę w procesie podziału komórek. Jest to jego jedna z najważniejszych funkcji. Podział komórki to proces występujący u wszystkich organizmów. W jego wyniku komórka macierzysta dzieli się na dwie, lub więcej komórek potomnych.

Magnez

Niedobór magnezu – objawy

Niedobory magnezu wcale nie są rzadkim zjawiskiem, a wynikają często ze zbyt małej podaży z pożywieniem (szczególnie przy diecie opartej na wysoko przetworzonej żywności), lub zaburzeń wchłaniania. Do objawów dużego niedoboru magnezu należą: osłabienie, bolesne skurcze łydek, wypadanie włosów, nieprawidłowa praca serca, łatwe męczenie się, osteoporoza, depresja, zaburzenia koncentracji i uwagi.

Naturalne źródła magnezu

Prawidłowo zbilansowana dieta pozwoli nam dostarczyć niezbędną ilość magnezu do naszego organizmu, o ile nie ma zaburzeń wchłaniania. Naturalnymi źródłami magnezu są przetwory zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, kakao, gorzka czekolada oraz sery podpuszczkowe, ryby, ziemniaki, niektóre warzywa. Znajdziemy go również w mineralnej wodzie pitnej.

Zalecane dzienne spożycie magnezu

Zapotrzebowanie na magnez rośnie wraz ze wzrostem organizmu. Referencyjna wartość spożycia(RWS) dla osób dorosłych wynosi 375 mg.

Kiedy suplementować?

Po suplement magnezu warto sięgnąć w stanach zmęczenia i przeciążenia organizmu oraz podczas intensywnej pracy umysłowej i fizycznej. W momencie zakupu pojawia się jednak pytanie, który preparat jest lepszy?

Ze względu na wysyp różnego rodzaju suplementów diety z magnezem, zakup potrafi przyprawić o zawrót głowy. Do wyboru jest cała gama suplementów, a każdy jest ‘lepszy’ od rywala.
Magnez

ProMagnez

To co wyróżnia suplement diety ProMagnez, to forma magnezu (cytrynian magnezu) oraz jego zawartość w jednej saszetce. Większość suplementów dostępnych na rynku posiada w składzie węglan magnezu, który jest gorzej przyswajalny niż cytrynian, czyli potrzebujemy spożyć go więcej. W ProMagnezie cytrynian magnezu powstaje w wyniku połączenia węglanu magnezu z kwasem cytrynowym, dlatego ważne jest, żeby saszetkę rozpuszczać w gorącej wodzie .

Inną zaletą ProMagnezu jest bardzo duża zawartość tego pierwiastka – jedna saszetka dostarcza 375 mg magnezu, czyli 100% Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej. W przypadku innych suplementów zawartość magnezu często jest dużo mniejsza. Warto zaznaczyć, że ProMagnez ma bardzo prosty skład, nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, co wyróżnia go na tle konkurencji. W innych suplementach możemy znaleźć dodatki takie jak: sacharoza, kaolin ciężki, guma arabska, karboksypolimetylen 934, talk, magnezu stearynian i wiele innych. Więc spożywając codziennie suplement, dostarczamy szereg dodatkowych związków.
Promagnez

Cytrynian magnezu

Walker i wsp. Przeprowadzili badanie porównując trzy formy magnezu: tlenek, chelat i cytrynian. Z badań wynikło, że formy organiczne (chelat i cytrynian) są lepiej przyswajane, a także, że tylko cytrynian magnezu powodował znaczny wzrost stężenia magnezu w osoczu zarówno po suplementacji krótkiej (3 dni) jak i po 60 dniach. Po szerokiej analizie przeprowadzonej przez Rylandera stwierdzono, że cytrynian magnezu jest związkiem najbardziej wskazanym do suplementacji tego pierwiastka. Związek ten charakteryzuję się również najmniejszym upośledzeniem wchłaniania.

Nie jest to jedyne opracowanie wskazujące na wyższość cytrynianu magnezu. Również w badaniach przeprowadzonych przez J.S Lindberg i inni zauważono, że cytrynian magnezu wykazuje lepszą rozpuszczalność od tlenku. Badania przeprowadzone in vivo potwierdziły wyniki badań przeprowadzonych in vitro, wynika z nich, znacznie większą absorpcję wykazuje magnez z cytrynianu magnezu, w porównaniu do tlenku magnezu.

Również D. Kappeler i inni wskazują na wyższą biodostępność cytrynianu magnezu w porównaniu z tlenkiem magnezu. Sugeruje on również, że cytrynian magnezu może być bardziej odpowiedni aby zoptymalizować dietetyczne spożycie magnezu.
Bibliografia:

  1. D. Kappeler, I. Heimbeck, Ch. Herpich – Higher bioavailability of magnesium citrate as compared to magnesium oxide shown by evaluation of urinary excretion and serum levels after single-dose administration in a randomized cross-over study
  2. J. S. Lindberg, M. M. Zobitz, J. R. Poindexter I inni – Magnesium Bioavailability from Magnesium Citrate and Magnesium Oxide
  3. Normy żywienia dla populacji polskiej – Redaktor naukowy: prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz– Instytut Żywności i Żywienia
  4. A. Karmańska, A. Stańczak, B. Karwowski „Magnez aktualny stan wiedzy”
  5. M. Iskra, B. Krasińska, A. Tykarski „Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka”
  6. H. Szymczak „Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu”
  7. Walker AF, Marakis G, Christie S, Byng M. – Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study
  8. http://www.jle.com/en/revues/mrh/e-docs/mg_citrate_found_more_bioavailable_than_other_mg_preparations_in_a_randomised_doubleblind_study__260858/article.phtml?tab=texte
  9. https://mozgi.pl/jaki-preparat-z-magnezem-wybrac-0DE6
  10. Rylander R. Bioavailability of Magnesium Salts – A Review. J. Pharm. Nutr. Sci. 2014; 4: 57–59
  11. Kostka-Trąbka E., Woroń J. Interakcje leków w praktyce klinicznej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, s. 77–79.

Promagnez

ProMagnez, suplement diety

W gorącej wodzie węglan magnezu łączy się z kwasem cytrynowym, tworząc składnik aktywny: cytrynian magnezu.

Składniki: regulator kwasowości: kwas cytrynowy, węglan magnezu.

Składnik mineralny w 4 g* (1 saszetka)
Magnez (w formie cytrynianu magnezu) 375 mg (100% RWS**)

*zalecana porcja dzienna produktu. Opakowanie zawiera 30 porcji produktu.
** referencyjna wartość spożycia dla osoby dorosłej

Zalecane spożycie – jedna saszetka (4 g) dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia oraz o prowadzeniu zdrowego trybu życia.

Przygotowanie – ProMagnez rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 – 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić.

Przechowywać w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Masa netto – 120 g (30 saszetek) lub 40 g (10 saszetek)

Kraj produkcji – Polska

Kup magnez