Mikstura Olei HEPA

Ochrona wątroby z sylimaryną.

hepa

Wątroba, to jeden z największych i najważniejszych narządów u człowieka. To właśnie przez nią przechodzi niemal wszystko co jemy, pijemy czy wdychamy: sztuczne dodatki od żywności, alkohol, resztki związków ochrony roślin, leki, a także metale ciężkie czy wdychane spaliny samochodowe. Wątroba filtruje te substancje, tak by do krwiobiegu nie przedostały się żadne toksyczne związki. Wątrobie szkodzi także dieta bogata w tłuszcze zwierzęce oraz zbyt szybkie odchudzanie się. Można powiedzieć, że „bierze na klatę” wszystkie nasze grzeszki – żywieniowe i te związane ze stylem życia. Nie da się więc ukryć, że jej rola jest ogromna! Każdego dnia mamy wpływ na to czy będziemy z nią współpracować i wspomagać jej pracę czy jednak postanowimy znowu „zaszaleć” i dołożymy jej jeszcze więcej pracy.

A warto dbać o wątrobę, bo pomimo że jest to jedyny narząd człowieka, który w przypadku uszkodzenia potrafi się sam zregenerować, to jej choroby są dość powszechne i nie ma co ukrywać związane zazwyczaj są z naszym nie do końca poprawnym stylem życia. Należą do nich: zapalenie, stłuszczenie, zwłóknienie, marskość oraz choroba nowotworowa. Jednak z racji tego, że wątroba nie jest unerwiona czuciowo, czyli „nie boli” jej uszkodzenie często pozostają niezauważone przez całe lata. Chorzy na ogół zwracają się po pomoc przez przypadek – idąc do lekarza z objawami ubocznymi ciągnącej się latami choroby wątroby.

Leczenie chorób wątroby powinno przebiegać dwutorowo. Po pierwsze, w postaci farmakoterapii zdiagnozowanej już choroby i po drugie jako leczenie uzupełniające, czyli ochrona wątroby przed dalszym działaniem czynników szkodliwych. Tę drugą formę terapii warto włączyć niezależnie, w każdym momencie życia jako profilaktykę chorób wątroby. Do działań ochronnych – profilaktycznych zaliczymy zarówno eliminację czynników szkodliwych (dania smażone, kawa, tłuste mięsa czy penotłusty nabiał, nadmiar leków i suplementów, alkohol itp.) oraz włączenie do diety produktów działających ochronnie na wątrobę (zioła, oleje czy inne „super foods” np. wyciąg z karczocha, napar z mniszka czy ostropest).

Jedną z najczęściej stosowanych substancji używanych w celu wzmocnienia wątroby jest sylimaryna, czyli flawonolignany pozyskiwane z owoców ostropestu plamistego. Efektem działania sylimaryny jest ochrona wątroby przed czynnikami toksycznymi oraz wspomaganie procesów regeneracji. Działanie tej substancji bazuje na właściwościach odtruwających i ochronnych. Sylimaryna hamuje bowiem wnikanie toksyn do wnętrza hepatocytów oraz ma właściwości hamujące proces włóknienia, które w perspektywie czasu może prowadzić m.in. do marskości.

mikstura olei hepa

Sylimaryna, to najlepiej przebadana klinicznie roślinna substancja o właściwościach ochronnych w kierunku komórek wątrobowych. Badania naukowe jednoznacznie potwierdzają działanie regenerujące miąższ wątroby i co ciekawe największą aktywność tego związku obserwuje się na zniszczonych hepatocytach – u osób po przebytym uszkodzeniu wątroby. W przypadku zdrowej wątroby efekt nie jest aż tak zauważalny. Jednak to nie oznacza, że wyciąg z ostropestu przeznaczony jest tylko dla chorych. Naukowcy sugerują, że wyciąg z ostropestu warto przyjmować regularnie szczególnie, gdy jesteśmy w grupie ryzyka zachorowania na choroby wątroby, czyli: nasza dieta obfituje w duże ilości wysoko przetworzonej lub konserwowanej chemicznie żywności, jesteśmy genetycznie obciążeni chorobami wątroby lub spożywamy regularnie alkohol. Wykryto także wiele innych korzystnych dla organizmu właściwości tego związku. Co istotne naukowcy wzięli pod lupę także ryzyko ew. skutków ubocznych. Dobrą nowiną powinno być, że zdarzają się one niezwykle rzadko, tylko po niekontrolowanie dużym spożyciu. A jedynym zaobserwowanym efektem ubocznym była biegunka. Ostropest plamisty stosowany jest w lecznictwie od ponad 2000 lat! To chyba mówi samo za siebie, myślę że warto postawić na to co daje nam natura.

Ostropest występuje zarówno w postaci ziół do picia, a wyciąg z niego jest także jednym ze składników mikstury ochronnej HEPA.

Etykieta

Mikstura Olei Hepa Dr Gaja, suplement diety

mikstura olei hepa dr gaja

Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane
Składniki: olej z nasion ostropestu 79,54%, olej z nasion lnu 9,94%, olej z czarnuszki 9,94%, ekstrakt z ostropestu 0,57%.

Składniki aktywne w 15 ml

(1 łyżka)

w 30 ml
(2 łyżki)*
Ekstrakt z ostropestu 78 mg 156 mg
– w tym sylimaryna 70 mg 140 mg
Kwasy tłuszczowe:
– alfa-linolenowy (omega-3) 1 g 2 g
– linolowy (omega-6) 7,4 g 14,8 g
– oleinowy (omega-9) 2,7 g 5,4 g
Fosfolipidy 123 mg 246 mg

*Zalecana dzienna porcja produktu dla osoby dorosłej. Opakowanie zawiera ok. 8 porcji.
Objętość netto: 250 ml

Zalecane spożycie: 15 ml (1 łyżka) dwa razy dziennie podczas posiłku. Przed spożyciem wstrząsnąć butelką do całkowitego wymieszania się ekstraktu z olejem. Występujący osad jest naturalny.

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia oraz o prowadzeniu zdrowego trybu życia.

Przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od promieni słonecznych lub w lodówce. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 1 miesiąca.

Zastosowanie: Miksturę olei należy spożywać wyłącznie na zimno, nie używać do smażenia. Można dodawać ją do twarogu, zimnych potraw, sałatek i surówek, polewać nią ugotowane ziemniaki lub kaszę.

Kraj produkcji olejów: Polska
Kraj produkcji ekstraktu: UE
Pochodzenie surowców: Polska lub UE

Mikstura olei HEPA

Kup Miksturę Olei Hepa