Odporność

Odporność

Odporność to zdolność organizmu do przeciwdziałania niekorzystnemu wpływowi ciał obcych (np. wirusów czy bakterii) przedostających się do wnętrza organizmu. Można ją porównać do niewidzialnego klosza chroniącego nas przed destrukcyjnym wpływem świata zewnętrznego. Podstawowe zadania naszych mechanizmów obronnych, to po pierwsze uniemożliwienie wniknięcia czynników potencjalnie chorobotwórczych oraz (kiedy jednak ten klosz „pęknie” i już to nastąpi) unieszkodliwienie ich. Rozróżniamy dwa rodzaje odporności: czynną oraz bierną. Odporność czynna, to ta nabyta w wyniku przechorowania lub dzięki szczepionkom. Bierna powstaje samoistnie już w życiu płodowym. Jak widać wydolność układu immunologicznego jest więc w pewnym stopniu uwarunkowana genetycznie – niezależna od nas. Na szczęście nie tylko – dużą rolę odgrywamy także my sami. A konkretnie czynniki środowiskowe (takie jak: klimat, miejsce zamieszkania oraz pracy, przebywanie w zadymionym pomieszczeniu lub na odwrót zbyt sterylne warunki życia itp.) oraz nasz styl życia (aktywność fizyczna lub jej brak, zarwane noce, dieta oraz używki, zbyt często przyjmowane antybiotyki czy stres).
Jak zostało wspomniane wcześniej układ immunologiczny rozwija się już w życiu płodowym, po narodzinach, to mleko matki dzięki zawartym w nim związkom (np. przeciwciałom) pomaga dziecku budować prawidłowo działające mechanizmy odpornościowe. Jednak po przejściu na dietę „dorosłą” jesteśmy zdani wyłącznie na siebie i to od naszych wyborów będzie zależał stan naszego zdrowia oraz poziom wydolności układu odpornościowego. Większość składników pokarmowych ma wpływ na naszą odporność, warto zatem się wiedzieć, które ją wzmagają, a które osłabiają.

Odporność

Witamina C

Na co warto zwrócić uwagę w diecie?
Przede wszystkim na antyoksydanty oraz witamina C. Ta witamina jest do tego stopnia niezbędna do prawidłowej pracy organizmu, że wiele ssaków posiada zdolność samodzielnego wytwarzania tej substancji przez wątrobę. Niestety, człowiek do tej grupy się nie zalicza. Zalecenia dietetyczne sugerują spożywanie około 120 mg tej witaminy każdego dnia.

Witamina C to przede wszystkim bardzo silny przeciwutleniacz chroniący komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym – jest więc niezwykle istotna w sytuacji wzmożonej aktywności fizycznej lub w stresie, kiedy to w nasilonym stopniu wytwarzane są w naszym organizmie wolne rodniki. Bierze udział w produkcji kolagenu, który ma niebagatelną rolę w tworzeniu elastycznych naczyń krwionośnych oraz prawidłowym funkcjonowaniu kości, chrząstek, zębów czy dziąseł. Witamina C, to także prawidłowy metabolizm energetyczny, a także pobudzenie – nie gorsze niż za sprawą kawy. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pomaga w funkcjonowania układu odpornościowego na najwyższych obrotach.
Pomimo tak ogromnej roli jaką pełni ta witamina jest ona chyba najmniej trwałą witaminą. Ginie pod wpływem światła, temperatury czy tlenu. Także posiłki bogate w tę witaminę nie powinny być zbyt długo przechowywane. Dostarczenie jej ze źródeł wyłącznie naturalnych może więc przysporzyć nam pewnych trudności.

Odporność

Saszetka ProOdporności dostarcza nam niezbędnej, dużej porcji witaminy C pochodzącej ze standaryzowanych ekstraktów dzikiej róży oraz owoców czarnego bzu. Ponad to rutynę oraz polifenole i flawonoidy z naturalnych roślinnych ekstraktów kwiatów czarnego bzu oraz jeżówki.
Co istotne ekstrakty roślinne zawarte w ProOdporność są standaryzowane na witaminę C, co oznacza, że sięgając po ten produkt możemy mieć pewność, że z każdą saszetką dostarczymy 1000 mg witaminy C. Sam proces ekstrakcji, to niezwykle wydajny proces pozyskiwania tego co najlepsze z roślin. Można go przeprowadzać na wiele sposobów.
W tym wypadku chodzi o ekstrakcję przez perkolację. Proces ten polega na wymywaniu z owocu związków chemicznych poprzez działanie wody (lub w przypadku perełkowca japońskiego, z którego pozyskiwana jest rutyna – wody z etanolem). Suszenie finalnych produktów odbywa się w próżni w temperaturze 50 – 70 stopni C. Jest to metoda powszechnie stosowana między innymi w farmacji, gdyż minimalizuje straty surowca i umożliwia efektywne pozyskanie niezbędnych związków.

W produkcie ProOdporność znajdziemy ekstrakty z jeżówki purpurowej, czarnego bzu (kwiatów i owoców), dzikiej róży oraz perełkowca japońskiego.
Ekstrakt z owoców dzikiej róży oraz czarnego bzu charakteryzują się przede wszystkim bogactwem witaminy C, dzięki czemu nie tylko wspomaga pracę układu odpornościowego, ale także poprawia przyswajalność żelaza niehemowego.
Perełkowiec japoński, to krzew, którego kwiaty charakteryzują się wysoką zawartością flawonoidów, w tym szczególnie rutyny.
Jeżówka purpurowa, powszechniej znana jako echinacea, to roślina ozdobna o niezwykle wartościowym składzie – bogata przede wszystkim w polifenole.

Na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę, to brak jakichkolwiek innych, zbędnych dodatków często występujących w lekach czy suplementach. ProOdporność nie ma w składzie aromatów, substancji konserwujących, substancji słodzących, przeciwzbrylających czy wypełniających. To powoduje, że ten produkt jest w 100% naturalny. To doskonały wybór dla wszystkich szukających jak najkrótszej listy składników na etykietach.

ProOdporność można zalać wodą i wypić, ale także dosypać do porannej porcji musli lub zmieszać z koktajlem czy owocowym deserem.

Odporność
ETYKIETA
ProOdporność, Witamina C + Rutyna, suplement diety

Składniki: ekstrakt z owocu dzikiej róży standaryzowany na witaminę C (kwas L-askorbinowy), ekstrakt z owocu czarnego bzu standaryzowany na witaminę C (kwas L-askorbinowy), ekstrakt z kwiatu czarnego bzu, ekstrakt z jeżówki, rutyna.

Składniki aktywne: 2 gr (1 saszetka)*
Ekstrakt z kwiatu czarnego bzu

– w tym flawonoidy

300 mg

15 mg

Ekstrakt z jeżówki

– w tym polifenole

50 mg

2 mg

Rutyna 50 mg
Ekstrakt z dzikiej róży

– w tym witamina C

1000 mg

700 mg (875% RWS**)

Ekstrakt z owocu czarnego bzu

– w tym witamina C

600 mg

300 mg (375% RWS**)

W sumie witamina C 1000 mg (1250% RWS**)

* zalecana porcja dzienna produktu. Opakowanie zawiera 30 porcji
** referencyjna wartość spożycia dla osoby dorosłej

Zalecane spożycie: Jedna saszetka (2 g) dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia oraz o prowadzeniu zdrowego trybu życia.
Przygotowanie: Saszetkę wsypać do szklanki wody, wymieszać i wypić. Można dodać do koktajlu, jogurtu lub ulubionego napoju.
Przechowywać w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Masa netto: 60 g (30 saszetek) lub 20 g (10 saszetek)
Kraj produkcji: Polska

Kup ProOdporność