7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Urugwaj – kraina czerwonego mięsa i czerwonego wina

Urugwaj – kraina czerwonego mięsa i czerwonego wina

Urugwaj – kraina czerwonego mięsa i czerwonego wina

W Urugwaju jest więcej krów niż mieszkańców, a kwintesencją tutejszej kuchni jest przyrządzana na różne sposoby oraz podawana w dużych ilościach wołowina. Przeciętny mieszkaniec tego kraju zjada ponad 100 kg czerwonego mięsa rocznie. Do tego oczywiście tutejsze wino Tannat.

Urugwajska kuchnia jest mieszanką tradycji kulinarnych południowoamerykańskich pasterzy bydła – gauchos oraz silnych wpływów przybyłych tu kolonizatorów, a potem licznych emigrantów.

Wołowina ponad wszystko

Wołowina w Urugwaju przyrządzana jest na przeróżne sposoby. Podobnie jak w Argentynie, kultywuje się tutaj tradycyjne asado, czyli grilla, na którym królują steki. Podawane są tu bez przypraw czy marynat, które mogłyby zepsuć jego wyjątkowy smak. Jedyne przyprawy, które Urugwajczycy dopuszczają to sól i pieprz. Najczęściej są to spore porcje pieczonego, smażonego lub duszonego mięsa, zazwyczaj z kośćmi i dużą ilością tłuszczu.

Bardzo popularny jest np. churrasco, ogromny, krwisty stek wołowy serwowany z kolorową sałatą, do której oprócz ziół dodaje się oliwę z oliwek i ocet balsamiczny.  Najbardziej znanym daniem z polędwicy wołowej są delikatne medaliony w sosie z czerwonego wina.

Na grillu oprócz steków przyrządza się praktycznie każdą część zwierzęcia, jak chinchulines czyli jelita cienkie, jelito grube – tripa gorda czy grasica – mollejas.

Niezwykle popularne jest chivito czyli ogromna kanapka, która składa się z polędwicy wołowej smażonej na patelni, do tego mozarella, pomidory, majonez, bekon, szynka, sałata, jajo na twardo i papryka. Może być podawane z bułką, ale jest też chivito al plato z frytkami i sałatką.

Urugwajskie dania mięsne i nie mięsne

Ulicznym daniem sprzedawanym w tutejszych budkach i straganach jest choripán. To coś w rodzaju hot-doga. W dużą bułę wkładana jest się kiełbasa chorizo, do tego obowiązkowo pomidor i sałata oraz inne dodatki i sosy do wyboru.

Milanesa a la Napolitana to rodzaj cienkiego mięsa z kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny, panierowanego i smażonego. Potrawa podawana jest z szynką, mozzarellą, sosem pomidorowym i plasterkami pomidorów na wierzchu oraz ogromną porcją frytek.

Revuelto grama to także frytki, a oprócz tego szynka, smażona cebula, rozdrobnione jajka i zielony groszek.

Urugwaj to także pyszne wędliny. Znajdziemy tutaj m.in. tysiąc wariacji na temat jamón czyli szynki czy przeróżne rodzaje salami oraz pancetty.

Słodka kaszanka – morcilla dulce

Wino i mate

W Urugwaju produkuje się wino równie dobre, jak w Argentynie, chociaż jest ono zupełnie inne. Sztandarowym szczepem winorośli jest Tannat, przywieziony tu przez baskijskich emigrantów z południowo-zachodniej Francji. W Urugwaju ma on jednak nieco inny, niezwykle bogaty smak ciemnych owoców i przypraw oraz głęboki czerwony kolor.

Miesza się go czasem z Pinotem, Cabernetem lub Merlotem. Oprócz tego popularna jest także mieszanka gazowanego słodkiego białego wina z białym winem wytrawnym, czyli medio y medio.

No i oczywiście yerba mate. W Urugwaju yerbę pije się zawsze i wszędzie. Skutecznie budzi i hamuje głód. Po ulicach chodzą ludzie z termosem pod pachą i materą w ręku. Same matery są zwykle znacznie większe niż te argentyńskie. Za każdym kolejnym zalaniem mate smakuje lepiej, to znaczy mniej gorzko, a bardziej zieloną herbatą.

Coś na deser, czyli wszędzie dulce de leche

Chajá to deser, który został stworzony w Urugwaju i choć obecnie ludzie go jedzą dość rzadko, jest to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kraju, preferowane przez starsze pokolenia. Składa się z kwadratu, który łączy ciasto, bezy i brzoskwinie. Niektóre przepisy zamieniają brzoskwinie na truskawki, a inne dodają czekoladę lub dulce de leche. Dulche de leche to taki trochę nasz kajmak z tym, że bardziej kremowy. Dodawany jest praktycznie do większości deserów.

Churros to tradycyjna receptura, według której powstają cienkie smażone ciastka. Najlepsze churros to oczywiście nadziewane dulce de leche. Inne nadzienia, z którymi możemy się spotkać to śmietana i czekolada.Kolejna urugwajska słodkość to arroz con leche czyli ryż, mleko oraz jajka i cukier. Zwykle podawana jest ze szczyptą cynamonu lub dulce de leche.Tradycyjna tarta urugwajska wypełniona, wypełniona dżemem z pigwy i ozdobiona długimi paskami ciasta to natomiast pasta frola.Zazwyczaj serwowana jest po południu jako merienda czyli drugie śniadanie, które Urugwajczycy jadają między czwartą a szóstą po południu. Czasami dżem z pigwy zostaje zastąpiony, a jakże by inaczej – dulce de leche.
(1 Vote)

Dr Gaja

Matka natura, matka ziemia i żywicielka, która łączy to, co daje przyroda z badaniami i wiedzą ekspertów. Jej celem jest zbliżanie Was - czytelników - do natury i wskazywanie tych pomysłów na codzienne funkcjonowanie i dietę, które pozwolą Wam żyć w harmonii, szczęściu i zdrowiu. Dzięki naturalnym produktom i wartościowym, merytorycznym poradom, osiągnięcie tego stanu będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek 🌱