Drukuj
Dieta

Nietolerancja glutenu – czy wpływa na przyswajanie witamin i minerałów?

Celiakia to choroba ogólnoustrojowa, chrakteryzująca się zaburzeniami trawienia oraz zmniejszonym wchłanianiem jelitowym. Nic więc dziwnego, że w chorobie może dochodzić do upośledzenia wchłaniania substancji odżywczych. Ostatnie badania wykazały, że nawet u dorosłych, u których dopiero diagnozowano chorobę, występuje niski poziom witamin i składników mineralnych. Naukowcy twierdzą, że w momencie uzyskania diagnozy przede wszystkim należy zacząć od uzupełnienia tych niedoborów.

Nietolerancja glutenu

Poważny problem nietolerancji glutenu

Celiakia jest poważnym stanem trawiennym, którzy może prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Stanowi ona reakcję immunologiczną na spożywanie glutenu, czyli białka występującego w pszenicy, jęczmieniu, życie i innych ziarnach zbóż. Gluten znajduje się w wielu produktach spożywczych, jak makarony, płatki śniadaniowe, ciasta, większość rodzajów chleba czy piw.

W rezultacie choroba blokuje wchłanianie niektórych składników odżywczych, prowadząc do biegunki, zmęczenia, anemii czy utraty masy ciała. Mogą wystąpić również bóle stawów, problemy skórne, a także uszkodzenie nerwów. U dzieci choroba może wpływać na ich rozwój i wzrost. Jednym z powikłań celiakii jest wczesna osteoporoza i złamania patologiczne związane z zaburzeniami wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego.

Jak dotąd medycyna nie oferuje lekarstwa na celiakię, zamiast tego pacjenci muszą przejść na dietę bezglutenową oraz otrzymują leki hamujące jej objawy. Mimo wszystko, po zastosowaniu diety bezglutenowej i przepisanych leków, co najmniej 30% pacjentów z celiakią nadal uskarża się na objawy choroby.

Nietolerancja glutenu-1

Zaskakujące niedobory mikroelementów już w momencie diagnozy

W badaniu przeprowadzonym w Mayo Clinic w Stanach Zjednoczonych przeanalizowano dane dotyczące osób dorosłych, u których zdiagnozowano celiakię. Dane przeanalizowano pod kątem liczby niedoborów substancji odżywczych oraz ich powiązań z wiekiem, płcią, wskaźnikiem masy ciała, objawami i transglutaminazą IgA w tkankach. W badaniu wzięło udział 309 pacjentów (196 kobiet i 113 mężczyzn)[1].

Naukowcy odkryli, że wielu z nich już w momencie diagnozy miało niedobory mikroelementówNajniższy był poziom cynku, który zaobserwowano u 59,4% pacjentów. Inne braki obejmowały żelazo, witaminę D, witaminę B12, kwas foliowy oraz miedź. Utratę masy ciała zaobserwowano u 25,2% pacjentów.

Dr Adam Bledsoe, specjalista gastroenterologii, przyznał, że było to dla naukowców dużym zaskoczeniem, tym bardziej, że nowo zdiagnozowani pacjenci wykazywali dużo mniej objawów złego wchłaniania.

Niedobory żywieniowe mają potencjalnie istotne skutki zdrowotne, chociaż w tym retrospektywnym badaniu kliniczne konsekwencje pozostają nieznane. Konieczne są dalsze badania, aby lepiej zdefiniować implikacje braków, optymalne strategie i konkretne działania.

[1] https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190624111608.htm

Dieta
Odsłony: 2222
dieta
zdrowie
(0 Votes)