7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Fale atmosferyczne zagrożeniem dla globalnej produkcji żywności

Zmiany fal strumienia odrzutowego – ryzyko dla globalnej produkcji żywności. Niepokojący wzrost temperatury Ziemi. Wzrost współistniejącej fali upałów w wielu regionach świata.

Orzechy włoskie – przyjaciel jelit i serca

Orzechy włoskie i ich wpływ na nasz organizm. Eksperyment naukowców z Pennsylvania State University. Powiązania między rozwojem bakterii jelitowych a czynnikami ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Lunche dla dzieci – czy wiemy, co się w nich znajduje?

Uboga zawartość pakietów lunchowych dzieci. Brak warzyw i owoców, za dużo słodyczy i słodkich napojów. Konieczność kompleksowych rozwiązań w szkołach.

Dieta oparta na drobnoustrojach = ekologiczne pożywienie?

Dieta mikrobionowa – furtka dla rozwoju inżynierii genetycznej w rolnictwie. Zmodyfikowane genetycznie drobnoustroje szansą dla rolnictwa, przemysłu spożywczego i ochrony środowiska.

Czy „kranówka” jest bezpieczna? Co kryje się w naszych rurach?

Mangan i ołów – jeden z najczęściej występujących przekroczeń w wodzie pitnej. Wzajemne reakcje oraz z innymi związkami. Domowe sposoby na filtrowanie wody z kranu.

Jak niedobór witaminy D wpływa na układ odpornościowy?

Znaczenie witaminy D dla funkcjonowania organizmu. Komórki dendrytyczne a odporność organizmu. Ich wpływ na choroby autoimmunologiczne.

Czy neurony i nasz mózg mogą regulować nasz apetyt?

Problem zaburzeń w łaknieniu, czyli zbyt duży lub zbyt mały apetyt. Wpływ neuronów zlokalizowanych w ciele migdałowym mózgu na regulację apetytu.