Czas na poprawę jakości żywienia!
Dieta

Ukryty głód na świecie związany z niskim poziomem zawartości mikroelementów w wzbogacanej energetycznie żywności. Suplementacja, fortyfikacja i biofortyfikacja w walce z problemem.

Dieta nie musi być wyrzeczeniem!
Dieta

Dieta nie musi wiązać się wyrzeczeniami: gotowanie i pieczenie zamiast smażenia, częstsze a mniejsze posiłki, więcej warzyw i owoców, mniej soli i cukru.

Pełne ziarno na pomoc wątrobie
Dieta

Rola wątroby w naszym organizmie. Spożywanie pełnego ziarna a ryzyko raka wątrobowokomórkowego – badania amerykańskich naukowców.

Czy optymizm wpływa na jakość diety?
Dieta

Dotychczasowe badania wskazywały głównie na zależność między negatywnymi cechami a dietą. Francuscy naukowcy postanowili zatem zbadać wpływ pozytywnej cechy – optymizmu – na wybory żywieniowe.

Czy dieta roślinna powoduje niedobór żelaza?
Dieta

Dieta bezmięsna często kojarzy się z ryzykiem wystąpienia niedoboru żelaza. Badania pokazują jednak, że produkty roślinne mogą z powodzeniem dostarczyć wymaganej ilości tego pierwiastka.

Czy ujemne kalorie istnieją?
Dieta

Ujemne kalorie to popularny termin, szczególnie wśród osób pragnących stracić na wadze. Badania dowodzą jednak, że ich istnienie to mit, a każdy spożyty produkt wiąże się z zatrzymaniem pewnej ich ilości w organizmie.

Śledź nas na Instagramie @drgaja