Poziom cholesterolu we krwi jest uwarunkowany wieloma czynnikami – dietą, aktywnością fizyczną, ogólnym stanem zdrowia, a nawet podatnością na stres. Nadmierne spożycie cholesterolu i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego może prowadzić do zwiększania ryzyka powstawania złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. W zaleceniach dietetycznych dotyczących profilaktyki choroby wieńcowej serca znajdują się oleje roślinne bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone.

Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.*

* Zmiana jednego z czynników ryzyka może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go.

Składniki mikstury olei CARDIO do sałatek
Składniki mikstury olei CARDIO do sałatek

Mikstura olei CARDIO do sałatek zawiera wysokiej jakości oleje z:

  • lnu – cenne źródło kwasów omega-3
  • wiesiołka – doceniany także w farmacji i kosmetyce
  • ostropestu – bogaty w kwasy omega-6
  • dyni – ceniony za swoje szerokie zastosowani

Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.

Świeża, tłoczona na zimno mikstura ma smak i aromat typowy dla nasion, z których została wytłoczona. Tłoczenie na zimno jest najstarszą naturalną metodą pozyskiwania oleju. Oleje zawarte w miksturze są nierafinowane, czyli nieoczyszczone i niepozbawione smaku oraz zapachu. Dzięki temu zachowują naturalne wartości odżywcze surowców.

Kwasy tłuszczowe nienasycone zawarte w miksturze działają pozytywnie na nasz organizm m.in. pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi.

MIKSTURA OLEI CARDIO – PRZEPISY

Miksturę możemy spożywać bezpośrednio, jednakże najlepiej sprawdza się jako dodatek do dań. Idealnie komponuje się z wieloma daniami, dzięki połączeniu aromatu pestek dyni i wiesiołka. Przygotowaliśmy dla Was propozycje sałatek:

Sałatka z serem kozim, figami i miksturą olei CARDIO
Sałatka z serem kozim, figami i miksturą olei CARDIO

Sałatka z serem kozim i figami

Składniki: rolada z sera koziego, dojrzałe figi, orzechy włoski, rukola, grzanka.

Dressing: łyżka soku z cytryny, łyżka miodu, 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek (30 ml), sól, pieprz.

Przygotowanie: na talerzu ułożyć rukolę, pokrojone figi i ser. Orzechy poszatkować, zrumienić na patelni i posypać sałatkę. Polać dressingiem. Sałatka idealnie smakuje z chrupiącą, ciepłą grzanką.

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i miksturą CARDIO
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i miksturą CARDIO

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Składniki: tuńczyk, ugotowane jajko, fasola biała 1/3 puszki, pomidorki koktajlowe, fasolka strączkowa, sałata lodowa.

Dressing: łyżka soku z cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek (30 ml), sól, pieprz.

Przygotowanie: ugotować fasolkę. Na talerzu ułożyc sałatę, pokrojone pomidorki, jajko, ostudzoną fasolkę, posypać białą fasolą i polać dressingiem.


Etykieta

Mikstura Olei Cardio do sałatek Dr Gaja, suplement diety

Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane.

Składniki: olej z nasion lnu 70%, olej z nasion wiesiołka 10%, olej z nasion ostropestu 10%, olej z pestek dyni 10%.

Kwasy tłuszczowe nienasycone W 5 ml* (1 miarka) W 30 ml** (6 miarek)
Omega-3 1,9 g 11,4 g
Omega-6 1,2 g 7,2 g
Omega-9 0,85 g 5,1 g

.* Zalecana dzienna porcja produktu dla dzieci. Opakowanie zawiera ok. 50 porcji.
**Zalecana dzienna porcja produktu dla osoby dorosłej. Opakowanie zawiera ok. 8 porcji.

Zalecane spożycie:

    • Dzieci powyżej 3-go roku życia: 5 ml (1 miarka) raz dziennie podczas posiłku.
    • Dorośli: 30 ml (6 miarek) raz dziennie podczas posiłku.

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia oraz o prowadzeniu zdrowego trybu życia.

Przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od promieni słonecznych lub w lodówce. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 miesięcy. Olej staje się mętny w temperaturze poniżej 15°C, jest to proces naturalny.

Zastosowanie: Miksturę olei należy spożywać wyłącznie na zimno, nie używać do smażenia. Można dodawać ją do twarogu, zimnych potraw, sałatek i surówek, polewać nią ugotowane ziemniaki lub kaszę.

Kraj produkcji: Polska

Objętość netto: 250 ml

Producent: Propharma Sp. z o.o.

Kup miksturę olei CARDIO do sałatek