Jadłospisy 7-dniowe

Ostatni tydzień wyzwania - jadłospis 7 dni! Czas na dietę wegetariańską!

Wielu z nas coraz częściej decyduje się na dietę wegetariańską. Powody rezygnacji z mięsa w codziennym żywieniu są różne - od kwestii zdrowotnych, przez ekologię i chęć ukrócenia cierpienia zwierząt. Co więcej, dobrze ułożona dieta wegetariańska to sposób na uniknięcie wielu chorób cywilizacyjnych i utrzymanie organizmu w dobrej kondycji przez wiele lat.

Pamiętajmy jednak, że dieta wegetariańska wymaga znacznie więcej uwagi i planowania niż żywienie oparte na mięsie. Ponieważ rezygnując z wołowiny, drobiu czy baraniny pozbawiamy nasz organizm cennego źródła białka, musimy pamiętać, aby uzupełniać je w inny sposób - m.in. z produktów roślinnych czy nabiału. Należy pamiętać także o uzupełnianiu żelaza - to pochodzące z produktów niemięsnych charakteryzuje się niższą wchłanialnością. Warto zatem ją poprawić choćby przez suplementację witaminą C.

Aby jednak ułatwić przejście na dietę wegetariańską, bądź też umożliwić Wam jej sprawdzenie na własnym organizmie, przygotowaliśmy tydzień bezmięsny w ramach naszych 7-dniowych wyzwań. Gorąco polecamy zapoznanie się z naszym jadłospisem - dzięki temu będziecie mogli sami zdecydować, na ile dieta bezmięsna jest tym, czego potrzebuje Wasze ciało!

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywianiaJadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek

ŚNIADANIE 08:30

KANAPKI Z ORZECHOWYM TWAROŻKIEM

  • Chleb żytni razowy - 90 g (3 x Kromka)
  • Orzechy włoskie - 30 g (2 x Łyżka)
  • Ser twarogowy półtłusty - 40 g (0.2 x Opakowanie)
  • PROOCZYSZCZENIE 1 SASZETKA DRGAJA

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Posiekaj orzechy.
  2. Rozdrobnij widelcem twaróg, a następnie wymieszaj z orzechami.
  3. Nałóż twarożek na pieczywo.
  4. Posyp kanapkę ProOczyszczeniem .

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

WAFLE RYŻOWE Z "DOMOWĄ NUTELLĄ"

  • Awokado - 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Kakao 16%, proszek - 20 g (2 x Łyżka)
  • Wafle ryżowe naturalne (z ryżu brązowego) - 20 g (2 x Sztuka)
  • MIÓD MANUKA 0,5 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Dojrzałe awokado rozdrobnij widelcem.
  2. Dodaj kakao i miód manuka, dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Posmaruj wafle pastą.
Ciekawostka - Najcięższy ziemniak świata ważył aż 49 kg!

OBIAD 14:30

WEGETARIAŃSKI GULASZ Z SOCZEWICY (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Cukinia - 200 g (0.67 x Sztuka)
  • Soczewica zielona - 108 g (9 x Łyżka)
  • Pomidory z puszki (krojone) - 200 g (2 x Porcja)

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Soczewicę ugotuj.
  2. Cebulę i cukinię podsmaż na oleju. Dodaj pomidory z puszki.
  3. Gdy warzywa będą miękkie dodaj odsączoną soczewicę.
  4. Dopraw słodką papryką w proszku, oregano, solą i pieprzem.

ZIEMNIAKI UGOTOWANE TŁUCZONE

  • Ziemniaki - 140 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj ziemniaki.
  2. Pognieć ziemniaki tłuczkiem na gładką masę.

OGÓRKI KISZONE

  • Ogórek kwaszony - 120 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zjedz jako dodatek do dania głównego.

PODWIECZOREK 17:30

  • Morele, suszone - 24 g (3 x Sztuka)
  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 1 minut

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

 Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KOLACJA 20:30

KANAPKI Z TOFU- TWAROŻKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Chleb żytni razowy - 120 g (4 x Kromka)
  • Cytryna - 40 g (0.5 x Sztuka)
  • Rzodkiewka - 60 g (4 x Sztuka)
  • Szczypiorek - 10 g (2 x Łyżeczka)
  • Tofu naturalne (fortyfikowane Ca) - 180 g (1 x Opakowanie)
  • Nasiona chia - 10 g (2 x Łyżeczka)
  • OLEJ RZEPAKOWY OD DRGAJA 2 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Zmiel nasiona chia w młynku.
  2. Zmiksuj tofu z olejem, solą, pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny.
  3. Pokrój drobno szczypiorek i rzodkiewkę.
  4. Wymieszaj warzywa z twarożkiem.
  5. Posmaruj chleb twarożkiem i posyp nasionami chia.

Wtorek

ŚNIADANIE 08:30

OWSIANKA Z JABŁKIEM I RODZYNKAMI

  • Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny - 250 g (12.5 x Łyżka)
  • Płatki owsiane - 40 g (4 x Łyżka)
  • Rodzynki, suszone - 15 g (1 x Łyżka)
  • Cynamon - 3 g (0.6 x Łyżeczka)
  • PROOCZYSZCZENIE 1 SASZETKA DRGAJA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem oraz ProOczyszczeniem.
  2. Pokrój jabłko i razem z rodzynkami dodaj do owsianki.
  3. Całość posyp cynamonem.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

KANAPKI Z GUACAMOLE

  • Awokado - 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Chleb żytni razowy - 90 g (3 x Kromka)
  • Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
  • Papryka czerwona - 105 g (0.75 x Sztuka)
  • Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
  • MIKSTURA OLEI HEPA OD DRGAJA 0,5 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Zmiksuj awokado z czosnkiem, sokiem z cytryny, Miksturą Olei Hepa i przyprawami.
  2. Posmaruj chleb pastą.
  3. Zjedz z pokrojoną papryką.

OBIAD 14:30

WEGETARIAŃSKI GULASZ Z SOCZEWICY (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

ZIEMNIAKI UGOTOWANE TŁUCZONE

  • Ziemniaki - 210 g (3 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj ziemniaki.
  2. Pognieć ziemniaki tłuczkiem na gładką masę.

OGÓRKI KISZONE

  • Ogórek kwaszony - 120 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zjedz jako dodatek do dania głównego.
Ciekawostka - Koper uważany był za roślinę magiczną: wierzono, że chroni przed piorunami i złymi snami.

PODWIECZOREK 17:30

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.
  • Ciastko owsiane - 12 g (1 x Sztuka)

KOLACJA 20:30

SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Makaron penne (pełnoziarnisty) - 70 g (1 x Szklanka)
  • Oliwki czarne - 30 g (2 x Łyżka)
  • Rukola - 40 g (2 x Garść)
  • Słonecznik, nasiona, łuskane - 10 g (1 x Łyżka)
  • Tuńczyk w oleju - 170 g (1 x Opakowanie)
  • Pomidory koktajlowe - 200 g (10 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Makaron ugotuj al' dente. Wyłóż go na płaski talerz.
  2. Na makaron połóż warstwę opłukanej rukoli, potem przekrojone pomidorki i oliwki.
  3. Rybę odsącz od oleju (ten zlej do szklanki). Wyłóż rybę jako kolejną warstwę.
  4. Olej dopraw i skrop sałatkę.
  5. Całość oprósz uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Środa

ŚNIADANIE 08:30

JEDWABISTY OMLET NA SZPINAKU

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)
  • Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)
  • Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
  • Szpinak - 25 g (1 x Garść)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
  • Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)
  • OLEJ RZEPAKOWY OD DRGAJA 2 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 15 minut

1.Chleb opiecz w tosterze/ opiekaczu/ na patelni. Wyłóż na niego szpinak.

  1. Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej. Jajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem. Wylej je na patelnię.
  2. Jak się zetną rozdziel omlet na pół i każdą z części złóż „w kosteczkę” tak by zmieściła się na kromce chleba.

4.Wyłóż omlet na chleb. Pomidora pokrój na cząstki i zjedz z grzankami.

  1. Dopraw ulubionymi przyprawami.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

SMOOTHIE BOWL MALINOWE

  • Jogurt naturalny - 60 g (3 x Łyżka)
  • Maliny - 120 g (2 x Garść)
  • Miód pszczeli - 24 g (1 x Łyżka)
  • Płatki owsiane - 25 g (2.5 x Łyżka)
  • Truskawki - 70 g (1 x Garść)
  • Wiórki kokosowe - 3 g (0.5 x Łyżka)
  • Mięta (świeża) - 1 g (1 x Łyżka)
  • Len, nasiona - 5 g (1 x Łyżeczka)
  • PROURODA 1 SASZETKA DRGAJA

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Na dekorację odłóż kilka malin, 1 truskawkę pół łyżki płatków owsianych, łyżeczkę wiórków kokosowych i siemienia lnianego oraz listki mięty.
  2. Pozostałe składniki zmiksuj blenderem.
  3. Przelej do miseczki, udekoruj i zjedz od razu.

OBIAD 14:30

PIEROGI RUSKIE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Mąka pszenna, typ 500 - 204 g (17 x Łyżka)
  • Ser twarogowy półtłusty - 100 g (0.5 x Opakowanie)
  • Ziemniaki - 140 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 50 minut

  1. Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim dołek do którego należy dodawać partiami gorącą wodę (około szklanka 150 ml). Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję.
  2. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju.
  3. Twaróg i ziemniaki przetrzyj przez praskę i podaj do nich cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Ciasto pierogowe rozwałkuj na grubość około 2 - 3 mm i wycinaj szklaną krążki.
  5. Pamiętaj, żeby dokładnie zlepić brzegi pierogów podczas lepienia.
  6. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek z dodatkiem oleju.
  7. Gotuj przez około 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

SAŁATKA POMIDOROWA

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Pomidory sparz gorącą wodą i pokrój w ćwiartki.
  2. Posiekaj Szczypiorek.
  3. Posyp pomidory szczypiorkiem, polej olejem i delikatnie posól.

PODWIECZOREK 17:30

  • Migdały - 15 g (1 x Łyżka)

KOLACJA 20:30

KANAPKA Z MOZZARELLĄ I POMIDOREM

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)
  • Kiełki lucerny - 16 g (2 x Łyżka)
  • Masło ekstra - 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Pomidor - 60 g (0.5 x Sztuka)
  • Sałata - 10 g (2 x Liść)
  • Ser, mozzarella - 15 g (1 x Porcja)
  • MIKSTURA OLEI CARDIO DRGAJA 2 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Posmaruj chleb masłem.
  2. Nałóż pozostałe składniki.
  3. Pokrop Miksturą Olei.

Czwartek

ŚNIADANIE 08:30

OWSIANKA Z KAROBEM

  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny - 150 g (7.5 x Łyżka)
  • Płatki owsiane - 40 g (4 x Łyżka)
  • Karob (mączka chleba świętojańskiego) - 6 g (1 x Łyżeczka)
  • PROOCZYSZCZENIE 1 SASZETKA DRGAJA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Płatki wymieszaj z jogurtem, karobem i ProOczyszczeniem.
  2. Dodaj pokrojonego banana.
Ciekawostka - Wzmianka w Biblii dotycząca spożywania przez Jana Chrzciciela szarańczy najprawdopodobniej odnosi się do strąków karobowych. Stąd tez jego inne nazwy: szarańczyn czy chleb świętojański.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

KANAPKI Z SEREM ŻÓŁTYM

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)
  • Masło ekstra - 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Pomidor - 60 g (0.5 x Sztuka)
  • Sałata - 20 g (4 x Liść)
  • Ser, gouda tłusty - 30 g (2 x Plasterek)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Posmaruj chleb masłem.
  2. Nałóż na chleb sałatę, ser i pomidora.

SOK POMARAŃCZOWO-GREJPFRUTOWY

  • Sok pomarańczowo-grejpfrutowy - 250 g (1 x Szklanka)

OBIAD 14:30

PIEROGI RUSKIE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

  • Sok jabłkowy - 250 g (1 x Szklanka)

PODWIECZOREK 17:30

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.
  • Ciastko owsiane - 12 g (1 x Sztuka)

KOLACJA 20:30

SAŁATKA GRECKA

  • Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)
  • Ogórek - 80 g (2 x Sztuka)
  • Oliwki zielone, marynowane, konserwowe - 30 g (2 x Łyżka)
  • Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
  • Sałata - 30 g (6 x Liść)
  • Ser typu "Feta" - 50 g (1 x Porcja)
  • MIKSTURA OLEI CARDIO DRGAJA 2 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Porwij sałatę na kawałki.
  2. Pokrój pomidora, ogórka, cebulę, ser.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki , dopraw do smaku, polej Miksturą Olei DrGaja.
  4. Podaj z pieczywem.

Piątek

ŚNIADANIE 08:30

OMLET OREO

  • Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 20 g (1 x Łyżka)
  • Maliny - 60 g (1 x Garść)
  • Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Ser twarogowy półtłusty - 50 g (0.25 x Opakowanie)
  • Ksylitol - 14 g (2 x Łyżeczka)
  • Kakao niskotłuszczowe - 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Ekstrakt waniliowy (alkoholowy) - 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 15 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Przygotuj białą masę: wymieszaj twaróg z jogurtem i ekstraktem waniliowym.
  2. Rozmieszaj jajka, następnie dodaj pozostałe składniki na omleta. Wymieszaj dokładnie do konsystencji gęstej śmietany. Dodaj wody jeśli będzie taka potrzeba.
  3. Rozsmaruj tłuszcz na patelni i smaż omleta (patelnia o małej średnicy).
  4. Usmażonego omleta przekrój na pół. Przełóż placki masą twarogową (zostaw część na wierzch).
  5. Pozostałą masę twarogową rozsmaruj na wierzchu omleta i przyozdób malinami.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

CZERWONE ODŻYWCZE SMOOTHIE

  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)
  • Maliny, mrożone - 60 g (0.12 x Opakowanie)
  • Truskawki, mrożone - 100 g (1 x Porcja)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x Łyżka)
  • Woda mineralna niegazowana - 125 g (0.5 x Szklanka)
  • WITAMINA C PRO DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 6 minut

  1. Zmiksuj składniki w blenderze.

OBIAD 14:30

DORSZ DUSZONY W PORACH Z BROKUŁEM I POMIDOROWĄ KASZĄ JAGLANĄ

  • Brokuły - 100 g (0.2 x Sztuka)
  • Cytryna - 80 g (1 x Sztuka)
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 100 g (1 x Porcja)
  • Kasza jaglana - 65 g (5 x Łyżka)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 25 g (1 x Łyżka)
  • Por - 140 g (1 x Sztuka)
  • Sól biała - 2 g (2 x Szczypta)
  • MIKSTURA OLEI CARDIO DRGAJA 2 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 35 minut

  1. Rybę dopraw i obłóż plastrami cytryny, a następnie wyłóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Pora pokrój i dodaj do ryby. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.
  3. Kaszę ugotuj do miękkości, dodaj przecier i dopraw.
  4. Brokuła ugotuj na parze.
  5. Zjedz rybę z kaszą i brokułem.
  6. Polej całość 2 łyżkami Mikstury Olei DrGaja.

PODWIECZOREK 17:30

PROMAGNEZ 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 1 minut

1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

SAŁATKA CYTRUSOWO - ORZECHOWA

  • Grejpfrut - 220 g (1 x Sztuka)
  • Pomarańcza - 200 g (1 x Sztuka)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Owoce podziel na cząstki i wymieszaj z orzechami.

KOLACJA 20:30

SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Makaron penne (pełnoziarnisty) - 70 g (1 x Szklanka)
  • Oliwki czarne - 30 g (2 x Łyżka)
  • Rukola - 40 g (2 x Garść)
  • Słonecznik, nasiona, łuskane - 10 g (1 x Łyżka)
  • Tuńczyk w oleju - 170 g (1 x Opakowanie)
  • Pomidory koktajlowe - 200 g (10 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Makaron ugotuj al' dente. Wyłóż go na płaski talerz.
  2. Na makaron połóż warstwę opłukanej rukoli, potem przekrojone pomidorki i oliwki.
  3. Rybę odsącz od oleju (ten zlej do szklanki). Wyłóż rybę jako kolejną warstwę.
  4. Olej dopraw i skrop sałatkę.
  5. Całość oprósz uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Sobota

ŚNIADANIE 08:30

JAJECZNICA Z POMIDORAMI

  • Chleb żytni razowy - 90 g (3 x Kromka)
  • Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)
  • Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Usmaż jajecznicę na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Pokrój pomidor.
  3. Podaj jajecznicę z chlebem i pomidorem.
  • Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

SMOOTHIE POMARAŃCZA - MANGO

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj składniki w blenderze.
Czy wiesz, że... - Brokuły dobrze znoszą kilkustopniowe mrozy i mogą rosnąć na polu aż do połowy grudnia.

OBIAD 14:30

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Brokuły, mrożone - 150 g (0.33 x Opakowanie)
  • Cebula - 100 g (1 x Sztuka)
  • Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
  • Olej rzepakowy - 15 g (1.5 x Łyżka)
  • Pieczarka uprawna, świeża - 120 g (6 x Sztuka)
  • Pomidor - 360 g (3 x Sztuka)
  • Ser typu "Feta" - 50 g (1 x Porcja)
  • Ziemniaki - 350 g (5 x Sztuka)

Czas przygotowania: 45 minut

  1. Podduś pieczarki na oleju.
  2. Dodaj posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Ugotowane ziemniaki wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego.
  4. Dodaj ugotowane brokuły, plasterki pomidorów.
  5. Pokrusz ser feta.
  6. Zalej sosem pieczarkowym.
  7. Ułóż dwie identyczne warstwy.
  8. Zapiecz w piekarniku.
  • Gruszka - 130 g (1 x Sztuka)

PODWIECZOREK 17:30

  • Orzechy włoskie - 15 g (1 x Łyżka)
  • Ciastko owsiane - 12 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zjedz jako przekąskę.

KOLACJA 20:30

KANAPKI Z TOFU- TWAROŻKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Chleb żytni razowy - 120 g (4 x Kromka)
  • Cytryna - 40 g (0.5 x Sztuka)
  • Rzodkiewka - 60 g (4 x Sztuka)
  • Szczypiorek - 10 g (2 x Łyżeczka)
  • Tofu naturalne (fortyfikowane Ca) - 180 g (1 x Opakowanie)
  • Nasiona chia - 10 g (2 x Łyżeczka)
  • OLEJ RZEPAKOWY OD DRGAJA 2 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Zmiel nasiona chia w młynku.
  2. Zmiksuj tofu z olejem, solą, pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny.
  3. Pokrój drobno szczypiorek i rzodkiewkę.
  4. Wymieszaj warzywa z twarożkiem.
  5. Posmaruj chleb twarożkiem i posyp nasionami chia.

Niedziela

ŚNIADANIE 08:30

KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)
  • Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
  • Ogórek - 40 g (1 x Sztuka)
  • Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
  • Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Pietruszka, liście - 12 g (2 x Łyżeczka)
  • Szczypiorek - 20 g (4 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Pokrój ugotowane jajko i rozdrobnij widelcem na pastę.
  2. Dodaj startej papryki, ogórka, pokrojonej na drobno pietruszki i szczypiorku.
  3. Dopraw solą, kurkumą, pieprzem, opcjonalnie papryczką chili.
  4. Dodaj olej i wymieszaj.
  5. Posmaruj chleb pastą.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

SAŁATKA OWOCOWA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pokrój owoce.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki.

OBIAD 14:30

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

CZERWONY SOK WARZYWNO- OWOCOWY

  • Burak - 100 g (1 x Sztuka)
  • Cytryna - 40 g (0.5 x Sztuka)
  • Jabłko - 300 g (2 x Sztuka)
  • Marchew - 45 g (1 x Sztuka)
  • Seler naciowy - 90 g (2 x Łodyga)

Czas przygotowania: 0 minut

  1. Umyj, obierz i pokrój składniki.
  2. Przepuść warzywa i owoce przez sokowirówkę/ wyciskarkę.

PODWIECZOREK 17:30

  • Pomarańcza - 400 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 1 minut

PROMAGNEZ 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 1 minut

1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KOLACJA 20:30

SAŁATKA CAPRESE ZE SZPINAKIEM

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ser i pomidor pokrój w plastry i ułóż na liściach szpinaku.
  2. Skrop Miksturą Olei Cardio i posyp oregano.
(1 Vote)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.

Śledź nas na Instagramie @drgaja