Piąty tydzień wyzwania! Poznaj smak dań lekkostrawnych

Dieta lekkostrawna to specjalna dieta zalecana w wielu chorobach. Jej głównym celem jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych do organizmu bez obciążania układu pokarmowego. W większości jest ona zalecana osobom starszym, jednak i młodsi mogą z niej skorzystać w sytuacji zatrucia pokarmowego lub stanie pooperacyjnym. Przy diecie lekkostrawnej warto zwrócić uwagę na takie składniki jak chude mięso i wędliny, chude przetwory mleczne, pieczywo pszenne (nie razowe!), biały ryż, jasne makarony.  Niezwykle ważna jest również forma obróbki termicznej potraw, która dopuszcza tylko gotowanie na parze, w wodzie, duszenie potraw oraz pieczenie w foli.

Zapraszamy do zapoznania się z przykładowym jadłospisem na 7 dni w diecie lekkostrawnej.

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywianiaJadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek   

Skórka z pomidora. - Przed spożyciem sparz pomidora wrzątkiem i zdejmij z niego skórkę- unikniesz dzięki temu podrażnienia ścian żołądka.

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁKA PSZENNA Z SZYNKĄ I POMIDOREM

  • Bułki pszenne zwykłe - 80 g (1 x Sztuka)
  • Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
  • Szynka z indyka - 60 g (4 x Plasterek)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Bułkę pszenną przekrój na pół. 2. Na połówkach bułki poukładaj plasterki szynki i pokrojonego w plastry pomidora.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JABŁKO PIECZONE Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Umyj dokładnie owoc i owiń w folię aluminiową. 2. Piecz ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni C.

BUDYŃ NA MLEKU KROWIM

  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 325 g (1.3 x Szklanka)
  • Cukier wanilinowy - 8 g (2 x Łyżeczka)
  • Budyń w proszku - 24 g (3 x Łyżka)

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Zagotuj połowę mleka. 2. W połowie objętości mleka rozpuść budyń w proszku i cukier waniliowy. 3. Dodaj rozmieszany budyń do gotującego się mleka. 4. Gotuj mieszając jeszcze 2 minuty.

OBIAD 14:00

MIKSTURA OLEI HEPA DRGAJA 2 ŁYŻKI

POLĘDWICZKI Z KURCZAKA NA PARZE Z WARZYWAMI I ZIEMNIAKAMI

  • Brokuły - 50 g (0.1 x Sztuka)
  • Burak - 100 g (1 x Sztuka)
  • Marchew - 45 g (1 x Sztuka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100 g (1 x Porcja)
  • Olej rzepakowy - 13 g (1.3 x Łyżka)
  • Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
  • Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
  • Ziemniaki - 140 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 35 minut

  1. Zamarynuj mięso w oleju, soku z cytryny i przyprawach. 2. Ziemniaki umyj i obierz. Wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj aż będą miękkie. 3. Pozostałe warzywa umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry. 4. Gotuj mięso i warzywa na parze przez około 25 minut. 5. Na koniec polej danie 2 łyżkami.

PODWIECZOREK 17:30

  • Biszkopty - 35 g (7 x Sztuka)
  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

RYŻ Z JABŁKAMI

  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 150 g (0.6 x Szklanka)
  • Mus z jabłek słodzony - 55 g (3.67 x Łyżka)
  • Ryż biały - 55 g (3.67 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ryż ugotuj na mleku. 2. Przełóż do miseczki. 3. Na górę wyłóż mus jabłkowy.

Wtorek 

ŚNIADANIE 08:30

SMOOTHIE Z BANANÓW

  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny - 120 g (6 x Łyżka)
  • Płatki owsiane - 30 g (3 x Łyżka)
  • Len, nasiona - 10 g (2 x Łyżeczka)
  • ProUroda DrGaja 1 saszetka

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj składniki w blenderze.

Biszkopty - 30 g (6 x Sztuka)

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

KASZA KUKURYDZIANA NA MLEKU Z DUSZONYM JABŁKIEM

  • Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 250 g (1 x Szklanka)
  • Kasza kukurydziana - 45 g (3 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Jabłko pokrój w kostkę i duś na wodzie do miękkości. 2. Kaszę ugotuj na mleku i zjedz z ciepłym jabłkiem.
Temperatura - Pamiętaj o temperaturze posiłków. Spożywaj je kiedy lekko ostygną.

OBIAD 14:00

DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Marchew - 45 g (1 x Sztuka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g (2 x Porcja)
  • Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Ryż biały - 120 g (8 x Łyżka)
  • Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
  • Ziele angielskie - 3 g (3 x Sztuka)
  • Liść laurowy - 1 g (1 x Listek)
  • Tymianek - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Majeranek - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

Czas przygotowania: 25 minut

  1. Mięso pokrój w kostkę a warzywa w słupki. 2. Na oleju zeszklij cebulę i obsmaż marchewkę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, sól, pieprz i pół szklanki wody. 3. Dodaj mięso i gotuj przez około 15 - 20 minut. 4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

PODWIECZOREK 17:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

Bułeczki drożdżowe z jabłkami - 80 g (1 x Sztuka)

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁKA Z TWAROŻKIEM, OGÓRKIEM I KIEŁKAMI LUCERNY

  • Bułki pszenne zwykłe - 80 g (1 x Sztuka)
  • Kiełki lucerny - 8 g (1 x Łyżka)
  • Ogórek - 80 g (2 x Sztuka)
  • Oregano (suszone) - 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Ser twarogowy chudy - 100 g (0.5 x Opakowanie)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Przekrój bułkę. 2. Wymieszaj serek z pokrojonym w kostkę ogórkiem i oregano. 3. Posmaruj pieczywo serkiem, na górę nałóż kiełki.

Środa   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁECZKI PSZENNE Z TWAROŻKIEM I DŻEMEM

  • Bułki pszenne zwykłe - 120 g (1.5 x Sztuka)
  • Dżem truskawkowy, niskosłodzony - 45 g (3 x Łyżeczka)
  • Ser twarogowy chudy - 60 g (0.3 x Opakowanie)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Bułeczki przekrój na pół. 2. Posmaruj dżemem a na górze połóż plastry twarogu.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

BANANOWA RYŻANKA

  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)
  • Ryż biały - 30 g (2 x Łyżka)
  • Len, nasiona - 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Cynamon - 5 g (1 x Łyżeczka)
  • ProUroda 1 saszetka DrGaja

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Zmiel nasiona lnu. 2. Ugotuj ryż. 3. Zalej ryż 100 ml wody. 4. Wkrój banana do potrawy i posyp ProUrodą, cynamonem oraz siemieniem. Całość wymieszaj.
Gotuj na parze. - Gotowanie na parze jest właściwą techniką kulinarną w diecie łatwostrawnej. Przygotowane w ten sposób potrawy są lekkie i nie obciążają żołądka.

OBIAD 14:00

WARZYWA NA PARZE

  • Cukinia - 180 g (0.6 x Sztuka)
  • Kalafior - 250 g (0.5 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Obierz i umyj warzywa 2. Dopraw do smaku pieprzem i solą. 3. Pokrój na mniejsze części i ugotuj na parze. 4. Na talerzu dodaj oliwę.

RYBA GOTOWANA NA PARZE

  • Brokuły - 50 g (0.1 x Sztuka)
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 100 g (1 x Porcja)
  • Koper ogrodowy - 16 g (2 x Łyżka)
  • Pietruszka, liście - 30 g (5 x Łyżeczka)
  • Mikstura Olei Hepa DrGaja 2 łyżki

Czas przygotowania: 20 minut 1. Rybę nasmaruj pieprzem i solą. 2. Ugotuj rybę na parze razem z brokułem, pietruszką i koperkiem. 3. Gotową rybę polej 2 łyżkami Mikstury Olei Hepa.

PODWIECZOREK 17:30

GRYCZANKA Z MUSEM Z MALIN

  • Maliny - 60 g (1 x Garść)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 200 g (0.8 x Szklanka)
  • Płatki gryczane - 30 g (3 x Łyżka)

Czas przygotowania: 0 minut

  1. Płatki ugotuj na mleku. 2. Zmiksuj owoce i zjedz z gryczanką

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

 Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Czwartek   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JAJKA NA MIĘKKO Z BROKUŁEM NA PARZE

  • Brokuły - 250 g (0.5 x Sztuka)
  • Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ugotuj jajka na miękko. 2. Brokuła rozdrobnij i przygotuj na parze. 3. Zjedz jajka z ugotowanym na parze brokułem.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

OBIAD 14:00

ZUPA CUKINIOWA Z SOCZEWICĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Cebula - 150 g (1.5 x Sztuka)
  • Cukinia - 300 g (1 x Sztuka)
  • Koper ogrodowy - 16 g (2 x Łyżka)
  • Marchew - 45 g (1 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 15 g (1.5 x Łyżka)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 48 g (4 x Łyżka)

Czas przygotowania: 40 minut

  1. Do 500ml wody dodaj startą na tarce cukinię oraz marchewkę. 2. Do gotujących warzyw wsyp soczewicę i gotuj, mieszając co chwilę. 3. Pokrój cebulkę w pióra i podduś na wodzie. 4. Dodaj do cukinii i marchewki podduszone warzywa, dolewając w razie potrzeby trochę wody. 5. Gotuj, aż soczewica i warzywa będą gotowe. 6. Przypraw do smaku solą himalajską, kurkumą, pieprzem ziołowym, estragonem, tymiankiem. 7. Na talerzu posyp koperkiem.

DORSZ DUSZONY W PORACH Z BROKUŁEM I POMIDOROWĄ KASZĄ JAGLANĄ

  • Brokuły - 100 g (0.2 x Sztuka)
  • Cytryna - 80 g (1 x Sztuka)
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 100 g (1 x Porcja)
  • Kasza jaglana - 65 g (5 x Łyżka)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 25 g (1 x Łyżka)
  • Por - 140 g (1 x Sztuka)
  • Sól biała - 2 g (2 x Szczypta)
  • Mikstura Olei Hepa 2 łyżki

Czas przygotowania: 35 minut

  1. Rybę dopraw i obłóż plastrami cytryny, a następnie wyłóż do naczynia żaroodpornego. 2. Pora pokrój i dodaj do ryby. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach. 3. Kaszę ugotuj do miękkości, dodaj przecier i dopraw. 4. Brokuła ugotuj na parze. 5. Zjedz rybę z kaszą i brokułem. 5. Polej całość 2 łyżkami Mikstury Olei DrGaja.

PODWIECZOREK 17:30

  • Herbatniki - 50 g (10 x Sztuka)
  • Zielona herbata (napar bez cukru) - 250 g (1 x Szklanka)
Przypomnienie - Pamiętaj, żeby posiłki i napoje, które przyjmujesz nie były ani za gorące ani za zimne. Nie będzie to dodatkowo termicznie drażnić ścian przewodu pokarmowego.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

ZAPIEKANA KASZKA MANNA

  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)
  • Białko jaja kurzego - 35 g (1 x Sztuka)
  • Borówki amerykańskie - 50 g (1 x Garść)
  • Jogurt naturalny - 80 g (4 x Łyżka)
  • Kasza manna - 51 g (4.25 x Łyżka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Kaszę ugotuj na pół gęsto na wodzie. Wymieszaj z pokrojonymi drobno owocami. 2. Białko ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z kaszą. 3. Zapiecz całość około 20 minut. Zjedz z jogurtem.

Piątek   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

MLECZNA RYŻANKA NA SŁODKO

  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 150 g (0.6 x Szklanka)
  • Ryż biały - 60 g (4 x Łyżka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj ryż. 2. Dodaj obranego i pokrojonego banana. 2. Zmiksuj wszystkie składniki razem.
Owoce - Surowe owoce staraj się spożywać w konsystencji półpłynnej np. w formie musów, przecierów.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

KASZA MANNA NA MLEKU Z MORELAMI

  • Kasza manna - 48 g (4 x Łyżka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 125 g (0.5 x Szklanka)
  • Morele - 135 g (3 x Sztuka)
  • ProUroda DrGaja 1 saszetka

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Ugotuj kaszę na mleku. 2. Zmiksuj w blenderze morele. 3. Dodaj do kaszy owocowy mus.

OBIAD 14:00

WARZYWA NA PARZE

  • Cukinia - 120 g (0.4 x Sztuka)
  • Kalafior - 150 g (0.3 x Sztuka)
  • Marchew - 45 g (1 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Umyj warzywa i dopraw do smaku. 2. Ugotuj warzywa na parze. 3. Na talerzu dodaj oliwę.

RYBA GOTOWANA NA PARZE

  • Brokuły - 50 g (0.1 x Sztuka)
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 100 g (1 x Porcja)
  • Koper ogrodowy - 16 g (2 x Łyżka)
  • Pietruszka, liście - 30 g (5 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dopraw rybę. 2. Ugotuj rybę na parze razem z brokułem, pietruszką i koperkiem.

ZUPA CUKINIOWA Z SOCZEWICĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JOGURT Z BANANEM

  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny - 250 g (12.5 x Łyżka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiażdż banana widelcem i wymieszaj z jogurtem.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁKA Z TWAROŻKIEM, OGÓRKIEM I KIEŁKAMI LUCERNY

  • Bułki pszenne zwykłe - 80 g (1 x Sztuka)
  • Kiełki lucerny - 8 g (1 x Łyżka)
  • Ogórek - 80 g (2 x Sztuka)
  • Oregano (suszone) - 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Ser twarogowy chudy - 100 g (0.5 x Opakowanie)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Przekrój bułkę. 2. Wymieszaj serek z pokrojonym w kostkę ogórkiem i oregano. 3. Posmaruj pieczywo serkiem, na górę nałóż kiełki.

Sobota

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JAJKO NA MIĘKKO Z WARZYWNĄ KANAPKĄ

  • Bułki pszenne zwykłe - 80 g (1 x Sztuka)
  • Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
  • Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
  • Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
  • Sałata - 20 g (4 x Liść)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Jajko umieść w garnku z zimną wodą i gotuj przez 3 minuty od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. 2. Gdy miną trzy minuty umieść jajko w zimnej wodzie na około 1 minutę. 3. Na przekrojonej bułce połóż na sałatę i pomidora (obranego ze skórki) oraz posyp oregano. 4. Zjedz z ugotowanym jajkiem.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

  • Bułeczki drożdżowe z jabłkami - 80 g (1 x Sztuka)
  • Maślanka (1.5% tł.) - 250 g (1 x Szklanka)
Wskazówka - Pamiętaj o tym, żeby wypijać minimum 2l płynów dziennie.

OBIAD 14:00

KURCZAK PIECZONY W TYMIANKU Z RYŻEM

  • Mięso z ud kurczaka, bez skóry - 100 g (1 x Porcja)
  • Ryż biały - 60 g (4 x Łyżka)
  • Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
  • Tymianek - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

Czas przygotowania: 45 minut

  1. Udka zamarynuj w tymianku, soli i pieprzu. 2. Umieść je w rękawie do pieczenia. Przed zawiązaniem rękawa dodaj do środka pół szklanki wody. 3. Wstaw do nagrzanego pieca. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. 4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KRUPNIK Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Kalafior - 100 g (0.2 x Sztuka)
  • Kasza jęczmienna, perłowa - 75 g (5 x Łyżka)
  • Marchew - 90 g (2 x Sztuka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g (2 x Porcja)
  • Pietruszka, korzeń - 50 g (1 x Sztuka)
  • Por - 140 g (1 x Sztuka)
  • Seler korzeniowy - 120 g (2 x Plaster)
  • Mikstura Olei Hepa 2 łyżki

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na grubych oczkach. 2. Mięso zalej wodą, dodaj przyprawy. Gotuj około 20 minut. 3. Dodaj starte warzywa, kalafior i kaszę. Gotuj jeszcze 20 minut. Zupę dopraw. 4. Do talerza dodaj Miksturę Olei Hepa.

PODWIECZOREK 17:30

MUS OWOCOWY

  • Banan - 90 g (0.75 x Sztuka)
  • Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)
  • Kiwi - 110 g (1.47 x Sztuka)

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Zmiksuj owoce na mus.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JAGLANKA MLECZNA Z BRZOSKWINIAMI

  • Brzoskwinia - 85 g (1 x Sztuka)
  • Kasza jaglana - 39 g (3 x Łyżka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 125 g (0.5 x Szklanka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Ugotuj kaszę. 2. Umyj i pokrój brzoskwinię. 3. Wszystkie składniki zmiksuj razem.

Niedziela   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

KASZA KUKURYDZIANA NA MLEKU Z BANANEM I KIWI

  • Banan - 144 g (1.2 x Sztuka)
  • Kiwi - 37 g (0.49 x Sztuka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 125 g (0.5 x Szklanka)
  • Kasza kukurydziana - 45 g (3 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Kaszę ugotuj na mleku. 2. Owoce obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. 3. Przełóż ugotowaną kaszę do miseczki i wylej na jej wierzch mus owocowy.
Wskazówka - Pomidora możesz zamienić na ogórka. Jeśli jednak zdecydujesz się pozostać przy pomidorze- pamiętaj aby obrać go ze skórki.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Umyj dokładnie owoc i owiń w folię aluminiową. 2. Piecz ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni C.

OBIAD 14:00

PIECZONY DORSZ Z RYŻEM I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dorsza dopraw do smaku, skrop sokiem z cytryny i upiecz. 2. Ryż ugotuj na miękko. 3. Buraka skrop sokiem z cytryny, dopraw i upiecz do miękkości. 4. Gotową potrawę skrop Mikstura Olei Hepa.

KRUPNIK Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:30

SMOOTHIE

Czas przygotowania: 6 minut

  1. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

PIECZONY DORSZ Z RYŻEM I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.

(1 Vote)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.