Nie od dziś, wiadomo, że dynia piżmowa posiada liczne właściwości, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać do ciast, frytek, a także jako rozgrzewający posiłek w chłodne, zimowe dni :)

Dziś przedstawiamy kulinarną inspirację zupę dyniową z ProOczyszczeniem.

Składniki:

  • 500g obranej dyni piżmowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 400ml szklanki bulionu
  • 250 g obranych batatów
  • 1 cebula średnia
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 saszetka ProOczyszczenia DrGaja
  • 1/5 małej papryczki ostrej (dodać według uznania)
  • Sól

Sposób wykonania:

  • Dynię i bataty dokładnie umyć i obrać ze skórki, a miąższ pokroić w kostkę. Pestki dyni usunąć.
  • W większym garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Dodać obrany i pokrojony czosnek.
  • Następnie do garnka dodać dynię i bataty. Doprawić solą, ostrą papryczką, wsypać kurkumę i dodać imbir.
  • Całość smażyć ok. 5-10 minut.
  • Do garnka wlać gorący bulion, przykryć i zagotować.
  • Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na ćwiartki.
  • Pokrojone w kostkę pomidory dodać do zupy.
  • Całość wymieszać i gotować przez 10 minut (do uzyskania miękkości warzyw).
  • Zupę zmiksować w blenderze kielichowym.

Smacznego! ♥