7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Kofeina – sposób na mniejszą tkankę tłuszczową?

Czy spożywanie kawy i herbaty może przeciwdziałać gromadzeniu tkanki tłuszczowej? Naukowcy z Michigan dowodzą, że kofeina faktycznie zmniejsza nadwagę i otyłość.

Dieta śródziemnomorska poprawia kondycję psychofizyczną osób starszych

Czy dieta śródziemnomorska może mieć wpływ na zdrowie osób starszych? Badacze dowodzą, że przyczynia się ona do wytwarzania wielu pozytywnych dla organizmu bakterii.

Wielkanocne inspiracje – jak być kreatywnym i proekologicznym?

Gorączka świątecznych przygotowań zbliża się wielkimi krokami, jaki sposób na ozdabianie pisanek wybrać w tym roku, oraz jak zadbać o to, by nie zostało za dużo jedzenia po świętach?

Diety roślinne – dobre, ale… niewygodne

Jak pokazują badania, diety oparte na składnikach roślinnych nie są źle postrzegane wśród osób nierezygnujących z mięsa. Problem tkwi natomiast głównie w ich cenie i niewygodzie.

Resweratrol, czyli jaka ilość wina uczyni nas zdrowszymi?

Czy wino może przyczynić się do niwelowania niektórych chorób? Wiele badań nad zawartym w tym alkoholu resweratrolem pokazuje jego nieoceniony wpływ zdrowotny.

Czy cholesterol i jajka naprawdę szkodzą sercu?

Czy cholesterol może przyczynić się do wystąpienia poważnych problemów sercowo-naczyniowych? American Heart Association kwestionuje zasadność dotychczasowych badań w tym temacie.

Niezdrowe nawyki żywieniowe Polaków a zalecenia ekspertów

Badania pokazują, że Polacy przekraczają rekomendowane ilości spożycia soli, cukru oraz tłuszczów, co może prowadzić do licznych chorób, m.in. otyłości i chorób układu krążenia.

Czy ujemne kalorie istnieją?

Ujemne kalorie to popularny termin, szczególnie wśród osób pragnących stracić na wadze. Badania dowodzą jednak, że ich istnienie to mit, a każdy spożyty produkt wiąże się z zatrzymaniem pewnej ich ilości w organizmie.